Актуални Новини, Новини

ДЕЦАТА НА БЕРКОВИЦА ПРАЗНУВАТ ДЕНЯ НА БЪЛГАРСКАТА ПРОСВЕТА И КУЛТУРА И НА СЛАВЯНСКАТА ПИСМЕНОСТ

В навечерието на най-българския празник – 24 май – Денят на българската просвета и култура и на славянската писменост, деца и ученици от образователните институции в Община Берковица се включиха активно в инициативата за отбелязване на празника.

Делото на светите братя Кирил и Методий е най-великото дело в родната ни история. Нашата писменост е съхранила нацията ни и е опазила българското през вековете. Затова за нас, българите, знаците, създадени от солунските братя, са богатство. Горди и силни сме,  че имаме писмо и четмо, че можем да творим на роден език. Допринесли сме за обогатяването на световния литературен фонд с творби – шедьоври.

Презентации по темата, видео клипове с рецитация на стихове, компютърни рисунки, електронни книжки, поздрави. Деца и младежи избраха различни начини да изразят своята признателност към солунските братя.

Талантливи изпълнения, сложни елементи, иновативни методи, много усмивки, емоции и положително настроение бликат от творбите на подрастващите. Усеща се жаждата за знания, стремеж към усъвършенстване и почит към учителите. Учителите, съвременни будители, създаващи знаещи и можещи хора, жадни за наука, обединени и устремени към бъдещето, подготвени за предизвикателствата на съвременния свят. Учителите, които подават ръка в труден момент, напътстват. Очертават пътя, по който да вървят съвременните млади хора, откриват творческите им заложби, дават им крила, за да полетят и успеят, сбъдват надежди, реализират мечти, даряват съкровище, откриват пред тях свят на хиляди възможности за напредък. Учителите творят бъдеще!

Както дърветата дават своя плод след много грижа и внимание, след дълги години усилия, така и трудът на учителя се отблагодарява след време.

Само учителят има силата да твори добро със своя опит, със своите умения. Дава искрици, които греят в тъмнината и осветяват най-правилната пътека, която да следват младите хора.

Благодарност за положителната енергия, иновативното мислене, творческите идеи, ентусиазма и търпението, за стремежа към наука и просперитет!

„На теб са ти останали длъжници поетите на всички времена“ – казва творецът. Всички ние сме длъжници на учителя, защото знанията, придобити благодарение на неговите умения, са безценни. И не е случайно, че „всеки помни по един учител, из стръмното ръката му подал“.

 

Честит празник!