АКТУАЛНО

ДЕЯН ЕНЕВ Е ПЪРВИЯТ НОСИТЕЛ НА НАЦИОНАЛНАТА ЛИТЕРАТУРНА НАГРАДА ЗА СБОРНИК С РАЗКАЗИ „ЙОРДАН РАДИЧКОВ“

На връх рождения ден на Йордан Радичков, 24 октомври, с тържествена церемония в малкия салон на НЧ „Иван Вазов“ в Берковица, бяха връчени наградите от дебютното издание на националната литературна награда на името на писателя.

Жури с председател Георги Господинов и членове проф. Инна Пелева, Горан Атанасов и Силва Хачерян селектира от над 50 заглавия 10 сборника, които номинира за голямата награда. От номинираните книги журито реши да присъди още една трета награда и две допълнителни награди, тъй като книгите се отличават с висока художествена стойност.

Победители са:

Първа награда: Деян Енев за сборника с разкази „Лала Боса“. Авторът получи парична премия и бронзова статуетка на скулптора Емил Попов, който претвори една от най-известните рисунки на писателя от сборника „Хора и свраки“.

Второто място е за Палми Ранчев и сборника с разкази „Тази вечер нищо не е случайно“

Журито присъди две трети награди и те отиват за:

Зорница Гъркова за сборника „Те никога не казват“ и за Йорданка Белева, „Кедер“. По преценка на журито бяха връчени и две допълнителни награди.

Антония Апостолова получи наградата за дебют в прозата за сборника „Потъване в мъртво море“, а Велина Минкова („Бразилски храст“) взе специалната награда на конкурса „Свирепо настроение“, която журито присъди за книга с иронично-сатиричен поглед към света.

Последните два дни в Берковица бяха духовен празник. Програмата на Националната литературна награда включи изложба с документални фотографии от пътуването на Йордан Радичков в Сибир, представяне на новото издание на книгата „Спомени за коне“, литературен базар с отличените сборници в конкурса и среща разговор с проф. Маргарита Младенова и проф. Иван Добчев, които разказаха за необикновената работа с писателя. Гвоздеят на програмата бе връчването на първите национални литературни награди за сборник с разкази, издаден през последните две години.

Гости на събитието бяха зам. – кметът на Община Берковица Спаска Георгиева, зам.-кметът на Община Берковица Атанас Георгиев, семейство Радичкови, проф. Галилей Симеонов, литературни критици, издатели, художници, граждани.

Община Берковица учреди литературната награда на името на Йордан Радичков през декември 2019 г. с решение на Общински съвет – Берковица. По статут конкурсът е национален и ежегоден, а авторитетно жури, съставено от известни български писатели и литературни критици, както представител от Министерството на културата и от Община Берковица определя победителите. Наградите се присъждат само за нови сборници с разкази, което прави литературния конкурс единствен за България.

watermarked-DSC03673watermarked-DSC03666watermarked-DSC03692

 

Share on facebook
Facebook
Share on twitter
Twitter
Share on linkedin
LinkedIn
Share on google
Google+
Share on pinterest
Pinterest
Share on whatsapp
WhatsApp
Share on telegram
Telegram
Share on email
Email

МОЖЕ БИ ВИ ИНТЕРЕСУВА И :

Актуални Новини

КМЕТЪТ НА ОБЩИНА БЕРКОВИЦА ДИМИТРАНКА КАМЕНОВА ЛИЧНО ПОЗДРАВИ ХОРАТА С УВРЕЖДАНИЯ НА ТЕХНИЯ ПРАЗНИК

Клуб на хората с увреждания – Берковица отбеляза подобаващо 3 декември – Международния ден на хората с увреждания „Добре дошли

ВИЖТЕ ОЩЕ »

ПОСЛЕДНИ НОВИНИ - АКТУАЛНО

Лого Община Берковица
Актуални Новини

ОБЯВЛЕНИЕ НА ОТДЕЛ „СТРОИТЕЛСТВО И УСТРОЙСТВО НА ТЕРИТОРИЯТА“

ОБЩИНСКА АДМИНИСТРАЦИЯ – БЕРКОВИЦА ОБЯВЛЕНИЕизх.Nо УОСГ-28-00-166 (4) от 05.12.2022 г. Дирекция „Специализирана администрация”, отдел „СУТ”– Берковица на основание чл. 129,

ВИЖТЕ ОЩЕ »
Актуални Новини

КМЕТЪТ НА ОБЩИНА БЕРКОВИЦА ДИМИТРАНКА КАМЕНОВА ЛИЧНО ПОЗДРАВИ ХОРАТА С УВРЕЖДАНИЯ НА ТЕХНИЯ ПРАЗНИК

Клуб на хората с увреждания – Берковица отбеляза подобаващо 3 декември – Международния ден на хората с увреждания „Добре дошли

ВИЖТЕ ОЩЕ »

Запишете се за нашия Е-Бюлетин

Newsletter - Община Берковица

Имате Въпроси?
С радост ще Ви отговорим!

Facebook Twitter Email Pinterest linkedin WhatsApp WhatsApp Telegram Viber
Този уебсайт използва бисквитки за подобряване на посетителското преживяване. Използвайки уебсайта Вие се съгласявате с тяхното приложение в законовите рамки.