Актуални Новини, Новини

„ДЖИПСИ АД ИЛИ НЕСПОДЕЛЕНА БЛИЗОСТ” В БЕРКОВИЦА

На 27. март от 13:30 ч. в големия салон на НЧ „Иван Вазов – 1872“, гр. Берковица ще се състои спектакълът „Джипси ад или несподелена близост”.

Берковското читалище е домакин и партньор на първото представление на талантливи млади артисти, които разказват за живота на ромите-катунари. Следващите изяви ще бъдат в София, Пловдив и Сливен!

 „Спектакълът не просто разказва истории, а създава дълбок междукултурен диалог, разглеждайки въпроси за съжителството, общността и човешките връзки“, разказват артистите. Автор е актрисата и хореограф Петя Йосифова, заедно с музикантите и композитори Константин Кучев и Георги Арсов. Спектакълът се играе в театрална лаборатория „Алма алтер“ и представя живота на ромите-катунари в опоетизиран свят под открито небе. В сценария се преплитат исторически случки, традиции, легенди и митове на ромите, подсилени от авторска и традиционна музика, изпълнявана с инструменти като хърди-гърди, цигулка, китара и пиано. Основната тема в спектакъла е любовта.

„Представлението е с изявен интерактивен характер, който ангажира публиката във всеки момент не само с историята, но и с емоцията и енергията, които се предават чрез разнообразната и автентична музика. Сценарият е резултат от дълбоко изследване на литературни източници и срещи с представители на ромската общност. Някои от песните са открити чрез теренни изследвания и съставляват безценно нематериално богатство“, разказват от екипа на „Джипси ад или несподелена близост”.

Спектакълът е финансиран от Национален фонд „Култура“ по програма “Разпространение”.