Актуални Новини

ДНЕС СВЕТЪТ ОТБЕЛЯЗВА ДЕНЯ ЗА БОРБА С ТОРМОЗА В УЧИЛИЩЕ

Днес светът и България казват „Не“ на тормоза в училище. Всяка последна сряда от месец февруари е запазена за една специална кауза, позната също като „Ден на розовата фланелка“. На този ден участниците носят розово, за да изразят своята непримирима позиция, свързана с тормоза в училище. Как стартира тази инициатива?

Всичко започва през 2007 г. като протест срещу инцидент, свързан с тормоз в едно училище в Канада. През 2008 г. премиерът на Британска Колумбия обявява този ден от февруари за ден срещу тормоза в училище. Всяка следваща  година все повече ученици го честват, идвайки в училище с розови тениски и дрехи, на които пише „Тормозът спира тук“ и „Ден на розовата фланелка“. Скоро инициативата се подема и от хиляди училища по целия свят. За първи път в България се отбелязва през 2012 г.

В тази връзка е и обявеният от Община Берковица и Местната комисия за борба срещу противообществените прояви на малолетните и непълнолетните конкурс за „Най-розов клас“, в който могат да участват всички класове от основните училища и гимназии. За включване в него е необходимо всеки желаещ клас да направи снимки на своите прояви и инициативи, свързани с отбелязването на Деня на розовата фланелка.

В конкурса няма ограничения – допустимо е да се участва с розови дрехи, постери, табла, кътове, класни стаи, балони, цветя, панделки и др. розова украса.

За всяко училище ще бъде определен победител, който ще получи вкусна награда.

Най-розовият клас в Община Берковица ще получи и голямата награда в конкурса – билети за следващото театрално представление в НЧ „Иван Вазов 1872“ гр. Берковица. Критериите, по които ще се класират победителите, са  преобладаващ розов цвят на снимките, както и наличието на оригинално послание, посветено на деня за борба с тормоза в училище.

В Община Берковица вече пристигнаха първите мейли със снимки на класове. Очакваме с нетърпение да видим прекрасните инициативи и на останалите деца, които желаят да се включат. Крайният срок изтича в 17.00 часа на 23.02.2017 год.

Очаквайте информация и фотоси за победителите!

Община Берковица изразява своята категорична позиция против тормоза в училище и се присъединява към инициативите на учениците!