Актуални Новини

ДНИ, ПОСВЕТЕНИ НА ЙОРДАН РАДИЧКОВ В БИБЛИОТЕКАТА

img_20161025_113019Със силен старт започнаха дните, посветени на Йордан Радичков в библиотеката. Началото поставиха четвъртокласниците от Второ основно училище „Христо Смирненски“  с класен ръководител Лили Антонова, които през лятото участваха в училищната лятна академия с литературно четене. Поводът за гостуването на децата е 87 години от рождението на писателя и патрон на библиотеката и седмицата, посветена на магьосника от Северозапада.

Учениците  разгледаха изложбата, подредена в библиотеката.  Александра Василева разказа биографията на Йордан Радичков, изгледаха мултимедийната презентация, посветена на писателя, запознаха се с творчеството му за деца и възрастни и img_20161025_114411изслушаха разказа „Кормилото”от книгата „Ние, врабчетата”.  Срещата продължи със събеседване. Радослав Джонов  припомни случки от живота на Радичков, а неговият съученик  Радослав Михайлов разказа за съименникът си – писателя Радослав Михайлов, който е роден на 10.03.1928 г. в село Калиманица, родно село и на Радичков. Учи в началното училище в родното си село (1936-1939). Завършва гимназия в Берковица (1946). Записва Юридическия факултет (1946). През 1959 г. е приет в Софийския университет, специалност “Българска филология”, но поради заболяване не завършва. Работи като сондьор-златотърсач по поречието на река Златица. Журналист във в. „Септемврийско слово”. Отговорен секретар и завеждащ отдел „Вътрешна информация” на в. „Литературен фронт”. Главен редактор на издателство „Профиздат”. Член на писателската група при Централния съвет на Профсъюзите.

За пръв път публикува фейлетон през 1955 г. във в. „Стършел”. Сценарист е на телевизионния филм „Признание”.  По негови новели са създадени филми за игралното кино и телевизията. Носител на награди от литературни конкурси. Член на СБП. Автор е на книги.

Ивелин Радославов разказа за Иван Давидков, роден в с. Живовци на 9 март 1926 г. Учи в гр. Берковица и  гр. Монтана, завършва славянска филология в Софийския държавен университет през 1951 година. Член на Съюза на българските писатели от 1949 г. Работи във вестник „Септемврийче“,  в кинематографията, в детско-юношеската редакция на радио „София“. В последните 18 години от живота си е главен редактор в издателство „Български писател“. Автор е на стихосбирки за деца и юноши, на сборници с лирика, на романи, на сборници.  Ализар  рецитира  стихотворението „Светулка” на Иван Давидков, а Никол Петрова стихотворение на Анастас Стоянов.  Натали Даниелова припомни биографията на Анастас Стоянов, роден на 02.08.1931 г. в село Живовци, Монтанско. Произхожда от род на каменоделци и дюлгери от Солунско. Учи в родното си село, завършва гимназия в Монтана през 1950 г. и славянска филология в Софийския университет.  Член е на Съюза на българските писатели. Редактор в Радио София, в. “Септемврийче” , изд. “Народна младеж”. Секретар е на СБП, редактор във в. “Народна младеж” , главен редактор на списание “Пламък”, главен редактор на списание “Пламъче”, главен редактор на в. “Вселена”. Автор е на стихосбирки.

На тази среща, посветена на  87години от рождението на Йордан Радичков се отдаде почит и на писателите– земляци Радослав Михайлов, Иван Давидков и Анастас Стоянов. Учениците на г-жа Лили Антонова доказаха, че в града ни живее  и расте умно, четящо и признателно поколение, което с вещите напътствия на такива всеотдайни учители ще бъдат утрешни творци на словото.

Посещението в библиотеката завърши със стихотворения за словото, рецитирано от Христо Маринов и стихотворение посветено на  Кирил и Методий,  рецитирано от Георги. На тръгване, учениците с интерес  разглеждаха, сядаха и се снимаха с  ученическият чин, на който е седял Йордан Радичков.