Актуални Новини

ДОБРАТА ЛИЧНА ХИГИЕНА И ИМУНИЗАЦИЯТА СА НАЙ-СИГУРНИЯ НАЧИН ДА СЕ ПРЕДПАЗИ ЧОВЕК ОТ ЗАРАЗЯВАНЕ С ВИРУСЕН ХЕПАТИТ А

heoatit12_659820156„Болестта на мръсните ръце” с това название е известен вирусния хепатит А. Във връзка с регистрирани случаи на вирусен хепатит А в ДДМУИ – Берковица, общинското ръководство предприема противоепидемични мерки за ограничаване разпространението на заразата. Заболяемостта от вирусен хепатит А в общината за сега е нормална и не превишава обичайната за сезона,  но жителите на Берковица  трябва да спазват и профилактични мерки, за недопускане на повишаване заболеваемостта от вирусен хепатит А. Особено това важи за детските и ученическите колективи, тъй като те са най-уязвими.

Като най-важни профилактични мерки са: спазването на добра лична хигиена – редовно измиване на ръцете със сапун преди хранене и след ползване на тоалетна; обилно измиване на суровите плодове и зеленчуци с течаща вода; съблюдаване на добра хигиена при приготвяне на храната; поддържане на добра хигиена в жилището и др.

Най-сигурен начин да се предпази човек от заразяване от вирусен хепатит А, наред със спазването на добра лична хигиена е имунизацията. Съществува ваксина срещу хепатит А, която е включена в имунизационния календар на Република България като препоръчителна. За разлика от задължителните ваксини, които са безплатни и се осигуряват от държавата, препоръчителните могат да се осигурят от аптечната мрежа в страната. Това означава, че всеки гражданин може да се имунизира по желание. За децата до 18 год. възраст това става след предварително съгласие на родителите.

Вашият коментар