Актуални Новини, Новини

ДОБРИ ГОСТИ В ЦЕНТЪР ЗА НАСТАНЯВАНЕ ОТ СЕМЕЕН ТИП ЗА ДЕЦА БЕЗ УВРЕЖДАНИЯ-БЕРКОВИЦА

cnstОт около един месец Мариета Дионисиева  – психолог към СУ „Иван Вазов“ гр. Вършец, започва инициатива, чрез която учениците от 11а клас на училището да бъдат въвлечени да правят добро като направят дарение на децата, настанени в социалната услуга от резидентен тип Център за настаняване от семеен тип за деца без увреждания  – гр. Берковица.
Учениците събраха свои средства, с които закупиха и подготвиха индивидуални подаръци за всяко дете, според личните им желания; осигуриха се 12 стола за столовата, в която деца се хранят и се обучават на самостоятелни умения; хранителни продукти и лакомства.
На 16.12.2019 г. гимназистите посетиха Центъра в Берковица и се срещнаха с  момчетата и момичетата, настанени там. Целта на срещата бе не само да се осигурят вещи и храни за децата от социалната услуга, но да се даде възможност на деца от семейства да създадат приятелства с деца от резидентна грижа.
Часовете на „дарителство“ преминаха в разговори по различни теми между всички деца, едните искаха да се погрижат за другите – давайки им от своя свят изпълнен със семейна грижа и любов, а другите пък показаха, че са отворени да приемат всяко приятелство като ново начало в недобрата им съдба.
Децата от СУ „Иван Вазов“ гр. Вършец споделиха, че биха искали да продължат инициативата и създадените нови приятелства да прераснат в дълготрайни такива, като планираха бъдещи съвместни екскурзии, пикници и забави.
Както повелява духът на Коледа,  доброто може да бъде пресъздадено най-добре от деца, които помагат на деца.
С добрата си кауза децата от СУ „Иван Вазов“ гр. Вършец въвлякоха в мисията „Предай нататък“ и двете Общини – Берковица и Вършец, които си партнираха в осигуряването на транспорта на децата и стоките, като подкрепиха „Доброто“ създадено от децата.