Актуални Новини, Новини

ДОБРОТО ДЕЛО НА РАДОСЛАВ БИМБАЛОВ СЪБРА МАЛКИ И ГОЛЕМИ В ЧИТАТЕЛСКИ КЛУБ „ЛЮБОСЛОВИЕ“

Доброто дело на Борислав Бамбалов

Община Берковица и Културен център „Йордан Радичков“ – Берковица организираха първото литературна четене в новосформирания клуб „Любословие“, открит тази година в навечерието на родения ден на Радичков. В мероприятието се включиха зам.-кметът на Община Берковица Спаска Георгиева, Борислав Мирчев – поет и музикант, служители на Общинска администрация – Берковица, учители, ученици, граждани. Топла, сърдечна и приятелска бе срещата на любителите на литературата и изкуството. Доброто настроение и положителните емоции съпътстваха събитието.
Радослав Бимбалов бе авторът, чиито разкази бяха избрани да бъдат четени на сбирката. Причината бе не само силата на неговото слово, но и фактът, че известният рекламист и общественик дари средствата от своето трето място в организирания от Община Берковица конкурс за Национална литературна награда „Йордан Радичков“ – 2022, на талантливите деца на Берковица. С дарението бяха закупени 10 броя преносими статива и материали за рисуване, както за малките художници, възпитаници на културния център, така и за провеждане на пленери, една от новите идеи на Община Берковица, предвидени за реализиране.
Петокласничката Гергана Стефанова от ОУ „Георги С. Раковски“ – село Бързия впечатли присъстващите с прочита на разказа „Плешивата жаба“ от Радичковата книга „Малки жабешки истории“. За повече образност и емоция, момичето дори бе нарисувало и илюстрация към разказа. Дванадесетокласничката Лили Атанасова от ПГ „Д-р Иван Панов“ – Берковица и Никола Минчев – уредник на културния център, четоха разкази на Бимбалов от книгата му „Млък“.
Историите на Бимбалов са като да отвориш отдавна залостен прозорец след дълга зима – хем изненадващо свежи, хем сякаш ги помниш отнякъде. Не всички истории са разказани още. Разказите на Радослав Бимбалов го доказват. В свят на парадокси, сърдечност и страх, в абсурдната и изненадваща вселена на тези неочаквани истории може да ти се случи всичко – да видиш розово фламинго в автобуса, да обърнеш времето, да яхнеш Вятър или да ловиш мъмреци, да ти свършат думите. И всичко това ще е напълно нормално, защото си човек. Именно поизгубената, позабравена човещина е главната тема на книгата му “Млък”, спечелила трета награда в конкурса за Национална литературна награда „Йордан Радичков“ – 2022 . Онова разнолико, противоречиво, но неизбежно твое човешко Вътре. По своему красиво, дори в тъгата или страха.