АКТУАЛНО

Дом за стари хора с отделение за лежащо болни

44Адрес: гр. Берковица, 3500
ул. “Стефан Стамболов” 32
Директор: Юлия Евгениева
Тел. директор: 0953/88619; 0882720523
Тел. счетоводство: 0953/88049
Тел. медицинска служба: 0953/88051
e_mail: domzastarihora@dir.bg

1. Профил на специализираната социална услуга – Дом за стари хора с отделение за лежащо болни град Берковица е специализирана институция за предоставяне на социални услуги – делегирана от държавата дейност.
2. Целева група: Дома е специализирана социална услуга предоставяща комплекс от социални услуги – делегирани от държавата дейност. Тук се настаняват лица навършили възрастта за придобиване право на пенсия за осигурителен стаж и възраст съгласно чл.68 ал.1-3 от Кодекса за социално осигуряване, включително на онези от тях, които са с физически увреждания и имат процент намалена работоспособност, установен с ЕР на ТЕЛК/НЕЛК.
3. Капацитет – 150 потребители;
4. Година на откриване – 1979 година;
5.Условия и ред за ползване на социалната услуга:
В Дом за стари хора с отделение за лежащо болни – град Берковица се приемат лица, които не са в състояние сами да организират и задоволяват своите жизнени потребности, нямат близки, които да се грижат за тях и са изчерпани възможностите за ползване на услуги в общността.
-Насочването за ползване на специализираната социална услуга се извършва по желание на лицето, което то може да заяви в дирекция „Социално подпомагане“ по настоящ адрес устно – на място или по телефон, или писмено, включително електронен път.
-Отговарящите на изискванията, според профила на социалната услуга, заявяват желанието си да ползват социалната услугата ДСХ с ОЛБ с изготвена от Дирекция „Социално подпомагане“ предварителна оценка на потребностите от социални услуги /направление/.
-Доставчикът предоставя на лицето или законния му представител писмена информация, относно социалните услуги, които се предоставят в дома за стари хора, опита му и квалификацията на персонала, условията и правилата за ползване на услугите, както и за процедурата за подаване на жалби;
-Лицето се приема и настанява след подписване на договор за социални услуги;
– В специализираната социална услуга се изготвя индивидуална оценка на потребностите и индивидуален план за подкрепа. За задоволяване на здравните потребности на потребителите на социални услуги се изготвя писмен план за здравни грижи от лице с подходящо медицинско образование, който включва медицинска история и необходими превантивни мерки.
– Начинът на прекратяване ползването на социалната услуга е регламентиран в договора за социални услуги (напр. с подаване на писмена молба от лицето/законния му представител и др.)
6. Социални услуги, които се предоставят в ДСХ с ОЛБ:
Специализираната институция за предоставяне на социални услуги е предназначена да осигури битово обслужване и да съдейства за получаване на ежедневни, здравни и образователни грижи на старите хора, да създаде условия за пълноценна социална интеграция и поддържане на тяхната активност с терапевтично-трудови мероприятия и рехабилитационни дейности.
Домът предоставя на потребителите следните социални услуги:
– Приготвяне и доставяне на храна, включително диетична и избор на меню. Хранене на тежко болните и на тези, които не могат да се хранят сами.
-Поддържане на личната хигиена и хигиената на жилищните помещения обитавани от обслужвания. Изпиране и гладене на личното бельо и постеления инвентар. Преобличане на трудно подвижните и лежащо болните.
– Съдействие за снабдяване с необходимите помощни средства при инвалидност или тежко заболяване.
– Помощ при общуването и поддържането на социални контакти, развлечения и занимания в Дома и извън него. Главна цел на ръководството е създаване на условия, гарантиращи равноправното положение на потребителите на социални услуги и осигуряване на благоприятен микроклимат в съответствие с техните желания и способности; зачитане на личното достойнство; убежденията; потребностите; правото им да вземат решения, засягащи качеството на техния живот.
– Битови услуги – закупуване на трайни хранителни продукти, лекарства и вещи от първа необходимост.
– Провеждане на активна профилактика и лечение, рехабилитационни мероприятия, стоматологично и денонощно медицинско обслужване.
– Организиране и провеждане на занимателна и терапевтично – трудова дейност с подходящи форми, съобразно психо – физическото състояние и възможностите на старите хора. За целта в началото на всяка календарна година директорът утвърждава годишен и месечни планове за работа с домуващите, включващи мероприятия с развлекателен, занимателен и образователен характер – четене на книги, вестници и списания; честване на рождени и имени дни, религиозни и национални празници, екскурзии, излети и разходки с опознавателна и лечебна цел, ежемесечни тържества в салона на Дома с външни литературно-музикални програми, театрални постановки, срещи с хора от пенсионерски клубове, партита.
– Осигуряване на достъп до информация.
– Осигуряване на възможност на потребителите на социални услуги за лични контакти със семейството, приятели и с други лица.
Share on facebook
Facebook
Share on twitter
Twitter
Share on linkedin
LinkedIn
Share on google
Google+
Share on pinterest
Pinterest
Share on whatsapp
WhatsApp
Share on telegram
Telegram
Share on email
Email

МОЖЕ БИ ВИ ИНТЕРЕСУВА И :

ПОПУЛЯРНИ ЕТИКЕТИ
covid-19 (28) Бюджет (7) Кмет на Община Берковица (18) ЛПГ (7) МИГ Берковица и Годеч (6) Образование (41) Община Берковица (323) Общинска администрация-Берковица (26) Общински съвет-Берковица (23) Обява (12) Природни забележителности (21) СУТ (17) административни услуги (13) берковица (15) ваканция&спа експо (7) детска градина (6) детски градини (7) дневен ред (8) заповед (9) заповеди на кмета (23) кмет берковица (8) кмет община берковица (8) конкурс (9) културни забележителности (16) общинска администрация (54) общински съвет - берковица (6) обява община берковица (6) обявление (58) основни училища (8) отдел строителство (15) поздравителен адрес (18) приложно колоездене (6) програми (6) проект (10) противоепидемични мерки (27) редовна сесия (8) социални дейности (14) социални услуги (9) спорт (12) спортни клубове (11) съветници (8) съобщение (9) туризъм (32) услуги (13) училища в Община Берковица (7)
QR Code

ПОСЛЕДНИ НОВИНИ - АКТУАЛНО

Лого Община Берковица
Актуални Новини

СПИСЪК НА МАТЕРИАЛИТЕ, КОИТО ЩЕ СЕ РАЗГЛЕЖДАТ В КОМИСИИТЕ И НА СЕСИЯ НА ОбС – БЕРКОВИЦА НА 24.03.2023 г.

КОМИСИЯ ПО ИКОНОМИКА, ПРИВАТИЗАЦИЯ И ИНВЕСТИЦИОННА ПОЛИТИКА22 март 2023 г. /сряда/ – 14.00 часа 1.Докладна РД-92-00-2408 относно отчет за дейността

ВИЖТЕ ОЩЕ »
Лого Община Берковица
Актуални Новини

ПРАВИЛА ЗА СЪБИРАНЕ НА ПРОСРОЧЕНИ ЗАДЪЛЖЕНИЯ КЪМ “ВиК – БЕРКОВИЦА”

При наличие на натрупани задължения към дружеството, за неплатена изразходвана и отведена вода „ВиК Берковица” предлага на абонатите си споразумение

ВИЖТЕ ОЩЕ »
РЕДОВНО ГОДИШНО-ОТЧЕТНО СЪБРАНИЕ НА "ДРУЖЕСТВО НА ХОРА С УВРЕЖДАНИЯ" И ПК "КЛИСУРА"
Актуални Новини

ПРОВЕДЕ СЕ РЕДОВНО ГОДИШНО-ОТЧЕТНО СЪБРАНИЕ НА “ДРУЖЕСТВО НА ХОРА С УВРЕЖДАНИЯ” И ПК “КЛИСУРА” СЕЛО БЪРЗИЯ

На 16.03.2023 г. се проведе редовно годишно-отчетно събрание на “Дружество на хора с увреждания” и ПК “Клисура” село Бързия. На

ВИЖТЕ ОЩЕ »

Запишете се за нашия Е-Бюлетин

Newsletter - Община Берковица

Имате Въпроси?
С радост ще Ви отговорим!

Facebook Twitter Email Pinterest linkedin WhatsApp WhatsApp Telegram Viber
Този уебсайт използва бисквитки за подобряване на посетителското преживяване. Използвайки уебсайта Вие се съгласявате с тяхното приложение в законовите рамки.