Актуални Новини

ДО 31 ОКТОМВРИ 2012 Г. МОЖЕМ ДА ГЛАСУВАМЕ И ОПРЕДЕЛИМ ПОБЕДИТЕЛЯ В КОНКУРСА „ДЪРВО С КОРЕН 2012”

Подкрепете : Дъб, възраст: 400 г., местност Калиманица, обл. Монтана

На 1 октомври 2012 г., на интернет страницата на Фондация „ЕкоОбщност” (www.bepf-bg.org) започна официалното гласуване за „Дърво с корен 2012”. 10 грабващи истории и снимки на дървета в България са представени на интернет страницата на фондация „ЕкоОбщност” в рубрика „Дърво с корен 2012 – Финалисти 2012” и очакват интереса и оценката на хората да определи кой е най-достоен да бъде победител в провеждащия се за трета поредна година конкурс . На страницата на конкурса се провежда и онлайн гласуването. Тази година 10-те финалисти бяха излъчени от журито измежду 47 подадени до края на м. август номинации. Победителят в конкурса ще представи страната ни в европейския конкурс „Дърво на годината”, където ще се състезава с победителите на конкурсите в Чехия, Унгария и Словакия. До 31.10.2012 г. всеки може да гласува за любимата си история и дърво.

                Десетте финалисти са:

  • Дървесна ружа, възраст: 12 г., гр. Троян
  • Бук, възраст: 400 г., гр. Копривщица
  • Ясен, възраст: 250 г., общ. Аврен, обл. Варна
  • Черница, възраст:  180 г., с. Петко Славейков, обл. Габрово
  • Черница, възраст: 350-400 г., гр. Златарица, обл. Велико Търново
  • Чинар, възраст: 1300 г., с. Златолист, обл. Благоевград
  • Дъб, възраст: 400 г., местност Калиманица, обл. Монтана
  • Черница и орехи, възраст: 200-500 г., с. Глушник, обл. Сливен (обявени за вековни дървета през август 2012 г.)
  • Чинар, възраст: 1100 г., с. Белащица, обл. Пловдив
  • Дъб, възраст: 550 г., с. Скравена, обл. София

           Голяма част от дърветата, достигнали последния кръг на конкурса, са обект на защита и специален интерес от страна на държавата, тъй като са обявени за вековни дървета или защитени видове. Интересното е, че някои от тях са запечатани като спомен и величественост в творби на големите ни български писатели и поети като Йордан Радичков и Пенчо Славейков.

                С внушителните си размери, централно за населеното място положение, красотата и сянката си, част от дърветата-финалисти са се превърнали през годините в символ и стожер на местната общност, обединявали са и обединяват хора от различни вероизповедания, посрещат и изпращат поколенията, които израстват в тях. Затова и съвсем естествено те попадат сред финалистите на конкурса, защото не само размерите, възрастта, височината или красотата имат значение, а и мястото на дървото в сърцата и живота на хората.

                Наградата за дървото победител в тазгодишния конкурс ще е предоставяне на грижа за подобряване на състоянието и запазването му.

                Надеждата ни за победителя е той да надмине успеха на предшествениците си при участието в конкурса „Европейско дърво на годината”, като достигне дългоочакваното и желано от нас първо място. В предишните две издания на конкурса през 2011 и 2012 г. българските участници успяха да се представят много добре, но на една ръка от първото място – през 2011 г. чинарът от с. Гърмен се нареди на второ място, а през 2012 г. – брястът в с. Нисово, Русенско достигна трето място).

 

 

Вашият коментар