АКТУАЛНО

ЗАБРАНА ЗА КЪПАНЕ В НЕОХРАНЯЕМИ ВОДНИ БАСЕЙНИ

Със заповед № РД-15-216/ 07.05.2019 година на кмета на Община Берковица  е създадена Комисия за водноспасителна дейност и обезопасяване на водните площи. Тя ще следи и за спазване на изискванията, на които трябва да отговарят водните площи, за осигуряване на безопасност и предотвратяване на удавяния в Община  Берковица.

Комисията ще проверява готовността на водните обекти и дава становище (разрешение), за общо ползване за къпане. В състава й са включени представители на Община Берковица, Регионалната здравна инспекция, МВР и БЧК. Със същата заповед е наредено:

Да се спазват изискванията на Наредбата за водноспасителна дейност и обезопасяване на водните площи от всички общински и държавни учреждения, частни фирми, кооперации, обществени организации и физически лица, находящи се на територията на Община Берковица.

Забранявам къпането, плуването, гребането и други водни спортове, както и използването на плавателни съдове и съоръжения с развлекателна цел във всички необособени и неохранявани водни площи – язовири, канали, малки водоеми, реки, басейни и други водохранилища на територията на Община Берковица.

На видни места по дигите на микроязовирите и реките, каналите и водоемите да бъдат поставени табели с надпис „КЪПАНЕТО ЗАБРАНЕНО“. По места кметовете и кметските наместници да организират наблюдението върху неохраняемите общински обекти.

Кметовете и кметските наместници по села да издадат заповеди за съответните населени места, във връзка със забраната за къпане във водните обекти и обезопасяването на същите, съгласно изискванията на Наредбата за водноспасителна дейност и обезопасяване на водните площи, като заповедта да бъде обявена на обществени места за уведомяване на населението.

Къпането и плуването на територията на общината може да се извършва на охраняеми водни площи, обезопасени и оборудвани в съответствия с изискванията на Наредбата за водноспасителна дейност и обезопасяване на водните площи.

Стопаните и собствениците на водни площи, желаещи да разкрият места за къпане, плуване и използване на плавателни съдове до 31.05.2019 год. да подадат заявление до Кмета на Община Берковица, в която да упоменат времето на тяхното използване. Място на подаване – ЦУИГ при ОбА – Берковица.

Въз основа на подадените заявления  Общинската комисия да провери готовността на водните площи и издаде разрешение за използването им.

Степента на обезопасяване на водните площи да се извършва в съответствие с Раздел IIна Наредбата за водноспасителна дейност и обезопасяване на водните площи от техните стопани-собственици – юридически или физически лица, на които е предоставено правото за стопанисване или ползване.

Стопаните на водните площи до 31.05.2019 год. да разработят мерки за тяхното обезопасяване, които да представят заедно със заявлението за издаване на разрешение за ползване.

Директорите на учебните и детските заведения да организират и проведат необходимата превантивна и разяснителна работа за без инцидентно къпане и плуване за учениците и децата по време на летния отдих.

Препоръчвам на РЗИ, БЧК, РУ „Полиция“, в съответствие с определените им компетентности, произтичащи от упоменатата Наредба, да извършват периодични проверки за изпълнения на настоящата заповед и оказват методически и консултативна помощ на всички заинтересовани общински структури, стопани на водни площи и граждани, с цел недопускане на водни инциденти.

Лицата, нарушили разпоредбата на настоящата заповед, ще носят административно наказателна отговорност по чл. 31 от Закона за административните нарушения и наказания, ако не подлежат на по-тежко наказание.

Извършените нарушения да се установят с актове от актосъставителите на община Берковица.

Община Берковица се обръща към всички граждани за съдействие и висок обществен контрол, а към родителите – за взискателност към децата.

 

Share on facebook
Facebook
Share on twitter
Twitter
Share on linkedin
LinkedIn
Share on google
Google+
Share on pinterest
Pinterest
Share on whatsapp
WhatsApp
Share on telegram
Telegram
Share on email
Email

МОЖЕ БИ ВИ ИНТЕРЕСУВА И :

Актуални Новини

ПОЗДРАВИТЕЛЕН АДРЕС ОТ КМЕТА ДИМИТРАНКА КАМЕНОВА ПО ПОВОД 21 НОЕМВРИ – ДЕН НА ХРИСТИЯНСКОТО СЕМЕЙСТВО И ХРИСТИЯНСКАТА МЛАДЕЖ

УВАЖАЕМИ СЪГРАЖДАНИ, Днес почитаме Въведение Богородично – Ден на християнското семейство. На този светъл ден се обръщам към вас с

ВИЖТЕ ОЩЕ »
Лого - Община Берковица
Актуални Новини

ОБЩИНА БЕРКОВИЦА НАПОМНЯ, ЧЕ СРОКЪТ ЗА РЕГИСТРАЦИЯ НА КЛАДЕНЦИ ИЗТИЧА НА 28 НОЕМВРИ 2022 г.

Уведомяваме, че крайният срок за регистриране на кладенци и сондажи наближава. До 28 ноември 2022 година собствениците на водовземни съоръжения

ВИЖТЕ ОЩЕ »

ПОСЛЕДНИ НОВИНИ - АКТУАЛНО

Детско полицейско управление
Актуални Новини

В 4. ОУ „ГЕОРГИ С. РАКОВСКИ“ – БЕРКОВИЦА БЕ ДАДЕН СТАРТ НА ПРОГРАМА „ДЕТСКО ПОЛИЦЕЙСКО УПРАВЛЕНИЕ“

На 22 ноември 2022 година с тържествена церемония 4. ОУ „Георги Сава Раковски“ – Берковица, Община Берковица и Районно управление

ВИЖТЕ ОЩЕ »
Актуални Новини

ОБЩИНА БЕРКОВИЦА И МУЗЕЕН КОМПЛЕКС ОБЯВЯВАТ КОНКУРС ЗА ТРАДИЦИОННА БЪЛГАРСКА СУРВАЧКА “ЦВЕТОВЕТЕ НА КОЛЕДНИТЕ ТРАДИЦИИ”

Изработването на традиционната сурвачка е стар български обичай, който се предава от поколение на поколение от древни времена. Целта му

ВИЖТЕ ОЩЕ »
Община Берковица
Актуални Новини

ОБЯВЛЕНИЕ ЗА ИЗБОР НА ФИНАНСОВА И КРЕДИТНА ИНСТИТУЦИЯ ЗА ПРЕДОСТАВЯНЕ НА ДЪЛГОСРОЧЕН ЗАЕМ НА ОБЩИНА БЕРКОВИЦА

Обявление за избор на финансова или кредитна институция за предоставяне на дългосрочен заем на Община Берковица

ВИЖТЕ ОЩЕ »

Запишете се за нашия Е-Бюлетин

Newsletter - Община Берковица

Имате Въпроси?
С радост ще Ви отговорим!

Facebook Twitter Email Pinterest linkedin WhatsApp WhatsApp Telegram Viber
Този уебсайт използва бисквитки за подобряване на посетителското преживяване. Използвайки уебсайта Вие се съгласявате с тяхното приложение в законовите рамки.