Актуални Новини, Новини

ЗАЕДНО СРЕЩУ ТРАФИКА НА ХОРА

3Общината и полицията отново обединиха усилия, за да информират и предпазят най-уязвимите – ДЕЦАТА по отношение на един от най-страшните рискове сред младите – ТРАФИКА НА ХОРА. На 15.05.2017 год. Секретарят на Местната комисия за борба срещу противообществените прояви на малолетните и непълнолетните при Община Берковица и Инспектор ДПС при РУ на МВР – Берковица бяха домакини на младия и енергичен екип на „Кампания А21“ – неправителствена организация, която работи за предотвратяване трафика на хора чрез информационни и образователни програми, подкрепа на жертвите  на трафик чрез различни социални програми и търсене на правосъдие чрез защита правата на жертвите и подпомагане обвинението на трафикантите в съда.4

Община, полиция и „Кампания А21“ се срещнаха с учениците от двете гимназии (ЛПГ и ПГ „Д-р Иван Панов“) в салона на ПГ „Д-р Иван Панов“, който се оказа тесен за желаещите да присъстват. На срещата, протекла с много интерактивни игри, гледане на клипове и свободна дискусия, децата видяха и чуха много страшни истини, но и безценни съвети. Чрез попълване на въпросници, те научиха, че в момента в света има между 27 и 33 млн. жертви на трафик, а средната им възраст е 12 години. В същото време само 1 % от трафикираните хора някога ще бъдат спасени, а пък процентът на осъдените трафиканти е още по-впечатляващ – само 1 на 100 000 трафиканта някога ще бъде заловен и осъден. В контекста на тази статистика България се нарежда на 2-ро място в Европейския съюз по брой трафикирани хора, пред нас е само Румъния.  Над 30 % от всички сексуално експлоатирани жени в ЕС са българки и румънки.

Учениците изгледаха и три интересни филма. Те видяха историята на Катя, която е прекарала 2 години в робство, видяха филм за това колко може да се обърка едно интервю за работа в чужбина, както и историята на сексуално експлоатираната Елена, завършила щастливо, благодарение на националната телефонна линия за борба с трафика на хора 0800 20 100.

На финала на срещата всички присъстващи деца имаха възможността да получат много информационни материали, както и да се включат в набирането и обучението на доброволци. Оказа се, че Берковица има много будни, активни и съпричастни гимназисти, които пожелаха и останаха след приключване на кампанията, за да бъдат обучени. В резултат Общината и полицията могат с гордост да се похвалят, че в града вече имаме доброволци, които ще бъдат местните емисари в борбата с трафика на хора.