АКТУАЛНО

ЗАСЕДАНИЕ НА КОНСУЛТАТИВНИЯ СЪВЕТ ПО ТУРИЗЪМ В ОБЩИНА БЕРКОВИЦА

На 22.06.2016 г. Консултативният съвет по туризъм в Община Берковица проведе редовното си заседание. То бе ръководено от зам.-кметът Радослав Найденов. От името на кмета инж. Милчо Доцов, който е председател на Съвета, г-н Найденов  отбеляза, че усилията на общинското ръководство са насочени към подобряване на бизнес-средата, условията за развитие на туризма и контактите с представителите на туристическия бизнес. В тази връзка присъстващите бяха запознати с програмите и проектите на общината. Стана ясно, че се довършват процедурите по съгласуване на проекта за минералния водопровод. Той е бил внесен в Басейнова дирекция, но върнат за хидро-морфоложки анализ за 16 точки преминаване през деретата, представен е в общината на 21 май, сега се чака конструктивния детайл от проектанта и в края на седмицата преписката отново ще бъде изпратена в Басейнова дирекция за съгласуване. При положително становище се очаква до няколко седмици да се издаде разрешение за строеж на минерален водопровод и ще започне търсене на възможности за финансиране, една от които е програма към МОСВ за минерални извори и довеждащи водопроводи, която се очаква да стартира месец юли. Към момента изплатените средства за сервитута по проекта са: 237 172,34 лв. – изплатени средства към държавата, 17 370,44 лв. към частни лица и остават за изплащане 7904,38 лв. Община Берковица предстои да разработи и внесе към ПРСР, подмярка 7.2 за основен ремонт, рехабилитация и доставка на оборудване на читалища – гр. Берковица, с. Бързия /втори етап/, с. Боровци /втори етап/ и с. Замфирово – индикативна стойност до 400 000 лева на проект, в момента течат процедури за три проекта по ПРСР. Единият проект е за 3 млн. евро за рехабилитация и реконструкциа на пътища от четвъртокласната пътна мрежа и 2 проекта по 1 млн. евро за основен ремонт на улична мрежа в населените места на Община Берковица. С членовете на Консултативния съвет бяха обсъдени:  естетизацията на тротоарното пространство и чешма „Малинарка“ със собствени средства на общината, поставянето на 2 броя двустранни билбордове на главните пътища, помещения за изложбени зали, ТИЦ или търговски обекти съответно:

  1. Халите – предложението на Съвета е да се използват за търговска дейност без двете лицеви помещения;
  2. помещението на JOBS /което е в Халите/ – предложението е там да бъде ТИЦ;
  3. помещението в бл.Ком – предложение за изложбена зала.

Обсъдено бе и издаването на брошура за Община Берковица, като тук предложението е в нея да се обхванат 4-те сезона, да не се работи на парче, защото Берковица има дадености за целогодишно използване. Членовете на Съвета сметнаха, че  необходимостта от автобусна линия до зона Ком е икономически нецелесъобразна, както и факта, че Община Берковица не може да осъществява контрол и да регламентира достъпа на високопроходими автомобили в имоти, собственост на МЗХ. Консултативният съвет бе запознат и с проекта за компостиращата инсталация за разделно събрани зелени и биоразградими отпадъци, която ще намали количеството на депонирани отпадъци в общината. Членовете на Съвета предложиха: организиране на обиколка в съставните села на общината за местния туристически бизнес, с цел запознаване с наличните възможности за туризъм, организиране на землячески срещи в столицата за събиране дарения за ремонт на Малинарката, среща с представителите на туризма и читалищата за  работи в посока представяне на атрактивни самобитни къщи и пресъздаване на фолклорни обичаи и традиции. Присъстващите обещаха съдействие за почистване на екопътеките и естетизация на туристическите местности. На заседанието бяха разгледани и обсъдени въпроси, свързани с предстоящия Празник на града и набелязани конкретни задачи и приоритети за развитието на туризма в Община Берковица.

 

 

Share on facebook
Facebook
Share on twitter
Twitter
Share on linkedin
LinkedIn
Share on google
Google+
Share on pinterest
Pinterest
Share on whatsapp
WhatsApp
Share on telegram
Telegram
Share on email
Email

МОЖЕ БИ ВИ ИНТЕРЕСУВА И :

Актуални Новини

БАБИНДЕН В ЗАМФИРОВО

На 23 януари 2024 г., в село Замфирово тържествено отбелязаха „Бабинден“.Организатор на събитието бе Народно читалище „Развитие – 1928“ –

ВИЖТЕ ОЩЕ »
Актуални Новини

ПОДМЯНА НА ВОДОПРОВОДИ НА УЛИЦА „ХАДЖИ ПЕТЪР ХАДЖИИЛИЕВ“

Започва поетапно подновяване на водопроводната инсталация и отклонения на ул. „Хаджи Петър Хаджиилиев“. Община Берковица информира, че докато текат ремонтните

ВИЖТЕ ОЩЕ »
ПОПУЛЯРНИ ЕТИКЕТИ
covid-19 (28) Кмет на Община Берковица (71) Къща музей "Иван Вазов" (12) МБАЛ БЕРКОВИЦА (12) МИГ Берковица и Годеч (31) НЧ "Иван Вазов - 1872" (20) ОП Региони в растеж (18) Образование (41) Община Берковица (707) Общинска администрация-Берковица (106) Общински съвет-Берковица (46) Обява (43) Природни забележителности (21) Проект енергийна ефективност (12) СУТ (17) административни услуги (13) берковица (20) вик берковица (26) град Берковица (34) дневен ред (21) заповед (16) заповеди на кмета (23) избори (19) изложба (13) кмет община берковица (22) конкурс (13) културни забележителности (17) музеен комплекс - Берковица (31) общинска администрация (56) обява община берковица (13) обявление (93) обявление отдел СУТ (41) отдел строителство (23) подробен устройствен план (16) поздравителен адрес (28) проект (15) противоепидемични мерки (27) редовна сесия (17) социални дейности (14) социални услуги (15) спорт (12) съобщение (20) туризъм (32) уведомление (17) услуги (13)
QR Code

ПОСЛЕДНИ НОВИНИ - АКТУАЛНО

Актуални Новини

100% БУДНИ В СЕЛО СЛАТИНА

На 20 февруари фолклорната група на с. Слатина, специално за ” 100% будни” по БНТ, представи местни ястия в дома

ВИЖТЕ ОЩЕ »

Запишете се за нашия Е-Бюлетин

Newsletter - Община Берковица

Имате Въпроси?
С радост ще Ви отговорим!

Facebook Twitter Email Pinterest linkedin WhatsApp WhatsApp Telegram Viber
Този уебсайт използва бисквитки за подобряване на посетителското преживяване. Използвайки уебсайта Вие се съгласявате с тяхното приложение в законовите рамки.