АКТУАЛНО

ЗА БЕРКОВИЦА

БЕРКОВИЦА – ГРАД ЗА ОБИЧАНЕ

„Когато човек дойде в Берковица, наистина разбира смисъла на думите „Бог е дал на българите късче от Рая“. Закътана в полите на една от най-красивите части на Северозападна Стара планина и грижливо пазена от величествения връх Ком, извисил снага високо в планината на 2016 метра, Берковица пленява със своята великолепна природа – пъстра есен, снежна зима, цветна пролет и прохладно лято, изпълнено със сладкия аромат на малини и боровинки и тръпчивия мирис на билки и гъби. Дебелата и дълготрайна снежна покривка на Берковската планина привлича туристи и природолюбители. Благата, които градът под Ком притежава, създават предпоставка за превръщането му както в център на съвременната икономика, така и в предпочитана дестинация за културен, селски и спортен туризъм. Всичко това ни дава куража и вярата, че с общи усилия можем да го развиваме и да откриваме нови възможности за подобряване на живота на хората тук. Вярвам, че всичко това е възможно, защото обичаме своя край и работим за неговото благоденствие.
Опознайте Берковица и я обикнете така както я обичаме ние! Добре дошли!“

Димитранка Каменова
Кмет на Община Берковица

Град Берковица е разположен в Северозападната част на България в красивата берковска котловина, скрита в полите на Берковския Балкан под връх Ком. От юг и от запад Берковица е оградена от величествените ридове на Западна Стара планина. Границата със Сърбия е на 90 км, Областният център Монтана – на 25 км, а на 80 км е столицата София.
Градът има древна история, която датира още от първото хилядолетие пр.н.е., когато земите на днешна Берковица са били обитавани от тракийските племена мизи и трибали. По времето на Римската империя селището, носещо името „Berk Vitis”, което означава „Хълм на победата“, е било разположено около хълма „Калето“, където днес има останки от крепостни стени и основи на църкви.
Оцеляла през вековете, днес съвременна Берковица е модерен град, изпълнен със зеленина и спокойствие, заобиколен от зелени гори и тучни ливади, буйни потоци, величествени планински била и високи върхове.
Едва ли някъде по света има такива смирено гаснещи вечери, упоени от аромата на лековити билки и благоуханни цветя! Едва ли другаде ще чуете толкова ясно омайните песни на птиците, звучните мелодии на щурците и приспивното ромолене на потоците!
Берковица притежава архитектурно богатство, което не може да се види никъде другаде. Чешмата „Малинарка“, изградена от берковски розов мрамор в чест на девойките малинарки, възпети от великия Вазов, „Дървото на живота“ – дървена пластика, изобразяваща герои от произведения на Радичков, крепостта „Калето“, еко пътека „Хайдушки водопади“. Няма турист дошъл тук да не е посетил къщата музей на Вазов, Етнографския музей, църквата “Св. Николай Чудотворец”. Меденият звън на Часовниковата кула, строена през далечната 1762 година, изправила гордо снага, устояла на времето, превърнала се в символ, оглася града повече от два века.
Чудни и многобройни са природните забележителности в Берковския Балкан, заради които той се посещава целогодишно от почитатели на планината и природата.
В Берковския Балкан се наблюдават характерните за Стара планина високи заоблени върхове, стръмни била и долини, масиви от широколистни и иглолистни гори – букови, смърчови, елови, клекова растителност по високите места, както и богат и разнообразно представен животински свят – диви свине, вълци, лисици, сърни, диви котки, различни видове птици. Съзирана от Берковското поле и град Берковица, планината изглежда като широка подкова, като в нейния център е разположено и китното балканско градче. От северозапад на югоизток последователно са се наредили красивите върхове Здравченица, Момина могила, Камара, Тиганчето, връх Голям Ком. Гордост за берковчани е връх Ком, който е и начална точка на най-дългия и един от най-атрактивните планински туристически маршрути по билото на Стара планина „Ком – Емине“ с почти 600 км дължина.
От върха на югоизток се наблюдават връх Среден Ком с красивия резерват Горната кория под него и емблематичните за района Хайдушки водопади, скрити дълбоко в долината на Голяма река, стотици метри по–ниско. Връх Малък Ком е разположен на югоизток от връх Среден Ком и от него се откриват красиви панорамни гледки към връх Щърковица, Берковското поле, прохода Петрохан, било Козница с екзотичния връх Тодорини кукли, а в далечината на изток силуетa на Врачанския балкан.
Високо в Берковския Балкан, в подножието на връх Среден Ком, се намира ски зона Ком. От град Берковица до нея се достига по асфалтов път. Зоната разполага с три уютни хижи, разположени в непосредствена близост до ски писта Ком. Общият капацитет на легловата база е 140 места.
Ски писта „Ком“, с дължина 800 метра, е разположена в местност Горната кория. На разположение на посетителите е влек тип „котва“.
В зоната на пистата, за удобство на скиорите, са разположени чайна и ски гардероб.
Ски зона „Ком“ е едно прекрасно място за отдих през зимата. Освен удоволствието от шеметното спускане по пистата, посетителят е впечатлен от невероятно красивата панорама наоколо – покритите в бяло мощни била на върховете Среден и Малък Ком, наметналият бяла премяна отсрещен връх Щърковица, чудните гледки към Берковското поле и град Берковица от птичи поглед. От ски зоната любителите на Берковската планина могат, да се насладят на тишината и спокойствието на природата, на снежния рай наоколо и на вековните борови гори. Оттук подготвените планинари поемат по своите снежни планински маршрути нагоре към Фунията, а оттам към любимите върхове – Малък, Среден и Голям Ком, гордостта на Берковския Балкан.
Берковица прегръща нежно всеки, докоснал се до нейните природни дадености. Защото няма посетител, който да не отнесе със себе си от Берковица късче любов в сърцето си, късче от Рая.

Share on facebook
Facebook
Share on twitter
Twitter
Share on linkedin
LinkedIn
Share on google
Google+
Share on pinterest
Pinterest
Share on whatsapp
WhatsApp
Share on telegram
Telegram
Share on email
Email

МОЖЕ БИ ВИ ИНТЕРЕСУВА И :

конкурс Левски
Актуални Новини

ОБЩИНА БЕРКОВИЦА И МУЗЕЕН КОМПЛЕКС – БЕРКОВИЦА ОБЯВЯВАТ УЧЕНИЧЕСКИ КОНКУРС ЗА РИСУНКА НА ТЕМА „ЖИВ СИ В СЪРЦАТА НИ, ДЯКОНЕ!“

РЕГЛАМЕНТ I. Общи положенияУченическият конкурс за рисунка на тема „Жив си в сърцата ни, Дяконе!“ е посветен на 150-годишнината от

ВИЖТЕ ОЩЕ »
Лого Община Берковица
Актуални Новини

СЪОБЩЕНИЕ

Общинска администрация – Берковица уведомява всички кандидати, подали заявление за длъжността „Домашен помощник“ по проект № BG05SFPR002-2.001-0115-С01 „Грижа в дома

ВИЖТЕ ОЩЕ »
ПОПУЛЯРНИ ЕТИКЕТИ
QR Code

ПОСЛЕДНИ НОВИНИ - АКТУАЛНО

Лого Община Берковица
Актуални Новини

ОБЯВЛЕНИЕ НА ОТДЕЛ „СТРОИТЕЛСТВО И УСТРОЙСТВО НА ТЕРИТОРИЯТА“

ОБЩИНСКА АДМИНИСТРАЦИЯ – БЕРКОВИЦА ОБЯВЛЕНИЕизх.Nо ЕФПП-58-00-1 58) от 08.02.2023 г. Дирекция „Специализирана администрация”, отдел „СУТ”– Берковица на основание чл. 128,

ВИЖТЕ ОЩЕ »
Лого Община Берковица
Актуални Новини

СЪОБЩЕНИЕ

Общинска администрация – Берковица уведомява всички кандидати, подали заявление за длъжността „Домашен помощник“ по проект № BG05SFPR002-2.001-0115-С01 „Грижа в дома

ВИЖТЕ ОЩЕ »
Отчет на кмета
Актуални Новини

ОТЧЕТ ЗА ИЗПЪЛНЕНИЕ НА МАНДАТНАТА ПРОГРАМА НА КМЕТА НА ОБЩИНА БЕРКОВИЦА ЗА 2022 ГОДИНА

Уважаеми г-н председател,Уважаеми общински съветници,Уважаеми съграждани, Преди четири години приех предизвикателството да бъда кмет на Община Берковица, водена от убеждението,

ВИЖТЕ ОЩЕ »

Запишете се за нашия Е-Бюлетин

Newsletter - Община Берковица

Имате Въпроси?
С радост ще Ви отговорим!

Facebook Twitter Email Pinterest linkedin WhatsApp WhatsApp Telegram Viber
Този уебсайт използва бисквитки за подобряване на посетителското преживяване. Използвайки уебсайта Вие се съгласявате с тяхното приложение в законовите рамки.