Актуални Новини

ЗОРАН ФИЛИПОВ ИЗВАДИ КРЪСТА НА БОГОЯВЛЕНИЕ В БЕРКОВИЦА

IMG_376331-годишният Зоран Филипов от село Мездрея се пребори и улови кръста в ледените води на басейн „Св. Георги Победоносец” в Берковица. Младият мъж за седма година участва в ритуала по вадене на кръста на Йордановден.

IMG_3760Празникът Богоявление /Йордановден/ започна с водосвет на отец Петър и отец Захари, които благословиха 13-те млади мъже. Според народното поверие, който извади кръста от водата ще е честит и здрав през цялата година. Зоран Филипов бе награден от зам.-кмета Радослав Найденов с парична награда от 100 лева , плакет и подаръци. На празника присъстваха и зам.-кметът г-жа Ася Велиславова и г-н Ангел Ангелов.

Зоран работи на бензиностанция в Берковица. Той сподели намерението си да се включи в мъжкото хоро на Богоявление в Калофер, но времето го е спряло . Сега е щастлив и честит, защото държи кръста в ръцете си. На всички жители на Община Берковица, на своя баща, който има имен ден и на себе си пожела здраве и късмет през цялата година.

Парична награда и подарък от общинското ръководство получи всеки участник, престрашил се да скочи в ледените води на басейна.