АКТУАЛНО

ИЗБЯГВАНЕ НА РИСКОВЕТЕ ПРИ СЕЗОННА РАБОТА В КРАЛСТВО ШВЕЦИЯ ЗА БРАНЕ НА ГОРСКИ ПЛОДОВЕ

Гражданите на Европейския съюз могат свободно да берат горски плодове в шведските гори и да ги продават на прекупвачи. Този факт се използва от недобросъвестни посредници, които обещават работа в Швеция, превозват срещу заплащане желаещите да берат боровинки и след това ги изоставят в гората, без да подсигурят трудов договор или връзки с прекупвачи.

Във връзка със стартирането на сезонната работа за бране на горски плодове е важно да се знае, че в Швеция съществуват изисквания всеки работник да притежава здравна застраховка, да разполага със средства за издръжка, както и за завръщане в България в случай на изпадане в трудна ситуация.

Преди заминаване сезонният работник следва да се запознае със съществуващото национално законодателство, регулиращо ползването на земите и условията за пребиваване на чужди граждани, за да не стане лесна жертва на трудова експлоатация.

Рисковите фактори са много. Липсата на предварително подсигурени нормални условия на живот и несигурността по отношение на наличието на плодове и доходи, както и изискването прекупвачите на горски плодове в Швеция да изкупуват плодовете единствено от лицензирани за целта фирми, могат да поставят много български граждани в безизходица, далеч от дома им, без необходимите средства да се приберат.

Агенцията по заетостта препоръчва на българските граждани, които заминават за бране на боровинки в Швеция, да не се доверяват на случайни лица и фирми, които обещават работа там. Списъкът на фирмите-посредници за осигуряване на работа в чужбина може да бъде намерен във всяко бюро по труда, както и на интернет страницата на Агенцията по заетостта. Препоръчваме на заминаващите работници за бране на боровинки да си купят предварително билет за връщане в България, както и да си направят здравна застраховка. Нито една държавна институция не е в състояние да Ви помогне с пари или билет до дома, ако не спечелите парите, които сте очаквали. Въпреки това, заминаващите трябва да вземат със себе си адрес и телефон на българското посолство в страната и, ако попаднат в рискова ситуация, незабавно да се свържат с посолството и местната полиция, за да му бъде оказана помощ.

ВАЖНО!

При временно посещение в Швеция Европейската здравноосигурителна карта (ЕЗОК) Ви дава достъп до спешна медицинска помощ, предоставяна от държавното здравеопазване. Когато покажете ЕЗОК, ще получите лечение при същите условия и при една и съща цена, както хората, осигурени в тази държава. Вие трябва да заявите издаване на Европейска здравноосигурителна карта в родната си страна.

Ако работите за шведски работодател, имате право на шведско социално осигуряване, най-малко, когато става дума за обезщетения въз основа на труд. В шведската осигурителна система има обезщетения, които са обвързани с работата, като например обезщетения за болест. Има обезщетения, които са базирани на пребиваването. Шведската служба за социално осигуряване взема решения дали едно лице е осигурено в Швеция и има право на обезщетения.

Прочетете повече на страницата на шведския Социално-осигурителен офис www.forsakringskassan.se

Ако сте били командировани в Швеция, като сте наети от агенция за временна заетост в родната си страна, Вие сте осигурени в родната си страна.

 

Facebook
Twitter
LinkedIn
Pinterest
WhatsApp
Telegram
Email

МОЖЕ БИ ВИ ИНТЕРЕСУВА И :

Актуални Новини

С ХРАСТОРЕЗИ И МОТОРНИ РЕЗАЧКИ ЛПГ-БЕРКОВИЦА СЕ ВКЛЮЧИ В ПОЧИСТВАНЕТО НА КАЛЕТО

Ученици от  Лесотехническа професионална гимназия  се включиха в инициативата на Община Берковица за почистване на местността с туристически потенциал –

ВИЖТЕ ОЩЕ »
ПОПУЛЯРНИ ЕТИКЕТИ
covid-19 (28) Кмет на Община Берковица (72) Къща музей "Иван Вазов" (12) МБАЛ БЕРКОВИЦА (12) МИГ Берковица и Годеч (31) НЧ "Иван Вазов - 1872" (20) ОП Региони в растеж (18) Образование (41) Община Берковица (715) Общинска администрация-Берковица (106) Общински съвет-Берковица (46) Обява (46) Природни забележителности (21) Проект енергийна ефективност (12) СУТ (17) административни услуги (13) берковица (20) вик берковица (27) град Берковица (39) дневен ред (21) заповед (16) заповеди на кмета (23) избори (19) изложба (13) кмет община берковица (22) конкурс (15) културни забележителности (17) музеен комплекс - Берковица (32) общинска администрация (56) обява община берковица (13) обявление (93) обявление отдел СУТ (42) отдел строителство (23) подробен устройствен план (16) поздравителен адрес (28) проект (15) противоепидемични мерки (27) редовна сесия (17) социални дейности (14) социални услуги (15) спорт (12) съобщение (20) туризъм (32) уведомление (17) услуги (13)
QR Code

ПОСЛЕДНИ НОВИНИ - АКТУАЛНО

Актуални Новини

С ГРИЖА КЪМ ПРИРОДАТА

Децата от детска градина  “Васил Левски”, с. Бързия дадоха нов живот на дръвчето, което им бе дарено от кмета Радослав

ВИЖТЕ ОЩЕ »

Запишете се за нашия Е-Бюлетин

Newsletter - Община Берковица

Имате Въпроси?
С радост ще Ви отговорим!

Facebook Twitter Email Pinterest linkedin WhatsApp WhatsApp Telegram Viber
Този уебсайт използва бисквитки за подобряване на посетителското преживяване. Използвайки уебсайта Вие се съгласявате с тяхното приложение в законовите рамки.