Актуални Новини, Новини

ФОТОДОКУМЕНТАЛНА ИЗЛОЖБА „ИВАН ВАЗОВ – ЕДИН ЖИВОТ, ОТДАДЕН НА БЪЛГАРИЯ”

Вътрешен изглед на къща музей "Иван Вазов

Напомняме, че от 7 март 2022 година до 21.03.2022 година, в изложбената зала на къща музей „Иван Вазов” – Берковица може да видите фотодокументалната изложба „Иван Вазов – един живот, отдаден на България” по повод 143 години от идването на Патриарха на българската литература в Берковица.
В началото на месец март 1879 година, Иван Вазов пристига в Берковица. В спомените си той разказва за престоя си в балканския градец.
“По велението на неизповедимите Божии съдби в 1879 г. аз се бях озовал в затънтената Берковица, в качеството на Председател на Окръжния съд.”
Причината да смени службата на „чиновник особьiх поручения” при руския губернатор в Русе и да дойде в Берковица било разклатено му здраве. Вазов бил настанен в една изоставена от турци къща в градчето.
Снимките са дарени от г-жа Светлана Харалампиева – родолюбива бивша учителка по български език и литература от град София.
Музеен комплекс – Берковица и Община Берковица изказват своята благодарност и признателност към г-жа Харалампиева за направеното дарение.
ЗАПОВЯДАЙТЕ!