АКТУАЛНО

ИЗЛОЖБА “МАГИЧЕСКАТА СИЛА НА МАРТЕНИЦАТА” В ЕТНОГРАФСКИ МУЗЕЙ – БЕРКОВИЦА И

По случай един от най-традиционните български празници в изложбената зала на Етнографския музей в град Берковица е подредена изложба на ръчно изработени мартенички. Червено–белите мартенски символи са изработени от деца, посещаващи Културен център „Йордан Радичков”. Под ръководството на Валентин Пешков даровитите деца са сътворили амулети за здраве, като са спазили традициите в изработката им.

Според народните вярвания 1 март бележи началото на пролетта и се празнува за здраве и плодородие. Мартеницата се носи за здраве. Тя е своеобразен амулет срещу злите сили и окичването с мартеници е задължително за мартенската обредност.

В миналото тя се е връзвала и кичила на определено място. Момите ги кичели от лявата страна, невестите от дясната. На децата ги връзвали на китката на ръката. Мъжете слагали мартениците под пояса, на лакътя под ризата.

Мартениците за момите били с много бяло, за да ги искат момците, а за ергените с много червено, за да тичат подир тях момите. За младите стопанки – с виолетов конец за нежност; с дървено мънисто за топлина и пламенност; с млечно сини мъниста – за любов; с желязна халка за вярност; синьо-бели за момченца „азбукарчета”, отдадени на науката. Бял Пижо, червена Пенда и малко зелено Пенде за бездетни или кърмачки.

Мартениците за ергени били с разчепкани краища, по лесно да ловят момите. Мартениците за женените мъже били най-скромни, обикновен усукан червен и бял конец с възел на краищата, за да не се заплесват по чужди булки.

Изложбата може да бъде видяна до 14.03.2021 г. включително.  ЗАПОВЯДАЙТЕ!

МУЗЕЕН КОМПЛЕКС – БЕРКОВИЦА пожелава на всички жители и гости на град Берковица

„Да са бели и червени, здрави и засмени!”.

ЧЕСТИТА БАБА МАРТА!

watermarked-DSC04955watermarked-DSC04943

 

Share on facebook
Facebook
Share on twitter
Twitter
Share on linkedin
LinkedIn
Share on google
Google+
Share on pinterest
Pinterest
Share on whatsapp
WhatsApp
Share on telegram
Telegram
Share on email
Email

МОЖЕ БИ ВИ ИНТЕРЕСУВА И :

Актуални Новини

СЪОБЩЕНИЕ

В следствие на падналия обилен снеговалеж, силен вятър и паднали дървета по пътя за хижа Ком са образувани преспи на

ВИЖТЕ ОЩЕ »
ПОПУЛЯРНИ ЕТИКЕТИ
covid-19 (28) Кмет на Община Берковица (64) Културен център "Йордан Радичков" (11) МИГ Берковица и Годеч (30) НЧ "Иван Вазов - 1872" (14) ОП Региони в растеж (18) Образование (41) Община Берковица (646) Общинска администрация-Берковица (104) Общински съвет-Берковица (41) Обява (37) Природни забележителности (21) Проект енергийна ефективност (12) СУТ (17) административни услуги (13) берковица (18) берковската духова музика (10) вик берковица (20) дневен ред (19) заповед (16) заповеди на кмета (23) избори (19) изложба (11) кмет община берковица (22) конкурс (13) културни забележителности (17) музеен комплекс - Берковица (28) общинска администрация (56) обява община берковица (12) обявление (92) обявление отдел СУТ (33) отдел строителство (23) подробен устройствен план (16) поздравителен адрес (27) проект (15) противоепидемични мерки (27) редовна сесия (17) социални дейности (14) социални услуги (15) спорт (12) спортни клубове (11) съобщение (20) туризъм (32) уведомление (16) услуги (13)
QR Code

ПОСЛЕДНИ НОВИНИ - АКТУАЛНО

Актуални Новини

ПОЗДРАВИТЕЛЕН АДРЕС

СКЪПИ СТУДЕНТИ, Най-сърдечно ви поздравявам по случай 8 декември – празника на българските студенти!Тази дата е празник на младостта и

ВИЖТЕ ОЩЕ »
Обяви

О Б Я В Л Е Н И Е

Дирекция „Специализирана администрация”, отдел „СУТ”– Берковица на основание чл. 128, ал. 1 от ЗУТ съобщава на заинтересованите, че е изработен

ВИЖТЕ ОЩЕ »
Обяви

О Б Я В Л Е Н И Е

Община Берковица по реда на § 4 от ДР на ЗУТ, предвид обстоятелството, че лицата: НАДЯ ЦВЕТКОВА с адрес: ГР. БЕРКОВИЦА, не е потърсила обявление

ВИЖТЕ ОЩЕ »

Запишете се за нашия Е-Бюлетин

Newsletter - Община Берковица

Имате Въпроси?
С радост ще Ви отговорим!

Facebook Twitter Email Pinterest linkedin WhatsApp WhatsApp Telegram Viber
Този уебсайт използва бисквитки за подобряване на посетителското преживяване. Използвайки уебсайта Вие се съгласявате с тяхното приложение в законовите рамки.