Актуални Новини, Новини

ИЗЛОЖБА “МАГИЧЕСКАТА СИЛА НА МАРТЕНИЦАТА” В ЕТНОГРАФСКИ МУЗЕЙ – БЕРКОВИЦА И

По случай един от най-традиционните български празници в изложбената зала на Етнографския музей в град Берковица е подредена изложба на ръчно изработени мартенички. Червено–белите мартенски символи са изработени от деца, посещаващи Културен център „Йордан Радичков”. Под ръководството на Валентин Пешков даровитите деца са сътворили амулети за здраве, като са спазили традициите в изработката им.

Според народните вярвания 1 март бележи началото на пролетта и се празнува за здраве и плодородие. Мартеницата се носи за здраве. Тя е своеобразен амулет срещу злите сили и окичването с мартеници е задължително за мартенската обредност.

В миналото тя се е връзвала и кичила на определено място. Момите ги кичели от лявата страна, невестите от дясната. На децата ги връзвали на китката на ръката. Мъжете слагали мартениците под пояса, на лакътя под ризата.

Мартениците за момите били с много бяло, за да ги искат момците, а за ергените с много червено, за да тичат подир тях момите. За младите стопанки – с виолетов конец за нежност; с дървено мънисто за топлина и пламенност; с млечно сини мъниста – за любов; с желязна халка за вярност; синьо-бели за момченца „азбукарчета”, отдадени на науката. Бял Пижо, червена Пенда и малко зелено Пенде за бездетни или кърмачки.

Мартениците за ергени били с разчепкани краища, по лесно да ловят момите. Мартениците за женените мъже били най-скромни, обикновен усукан червен и бял конец с възел на краищата, за да не се заплесват по чужди булки.

Изложбата може да бъде видяна до 14.03.2021 г. включително.  ЗАПОВЯДАЙТЕ!

МУЗЕЕН КОМПЛЕКС – БЕРКОВИЦА пожелава на всички жители и гости на град Берковица

„Да са бели и червени, здрави и засмени!”.

ЧЕСТИТА БАБА МАРТА!

watermarked-DSC04955watermarked-DSC04943