Актуални Новини

ИЗПЪЛНЕН ПОРЕДЕН АНГАЖИМЕНТ ОТ ПРОГРАМАТА ЗА КАЛЕТО

IMG_1346Кметът на Община Берковица инж. Милчо Доцов изпълни поредния ангажимент от програмата за облагородяване на Лесопарк Калето  и обособяването му в туристически обект.

Действията са свързани със социализация на античната и средновековна крепост на Калето. Посетителите на обекта могат да разгледат запазените градежи по специално установен туристически маршрут, указан с информационни табели.

От 1961 г. до края на 80-те години на миналия век обектът е проучван IMG_1343под ръководството на археологът ст.н.с. Димитрина Митова-Джонова. Крепостта е изградена на три тераси с три крепостни стени във формата на елипса, ориентирана по дължина  изток-запад. Външната крепост е разкрита почти изцяло. Туристическият маршрут минава успоредно на най-външната северна стена на крепостта, като достига до източната базилика. Посетителите могат да видят основите на един от най-ранните християнски храмове в Северозападна България-източната базилика, която по своята същност представлява едноабсидна, трикорабна базилика. След това, изкачвайки билото на възвишението посетителите могат да видят базите на колони, вероятно от античен храм. От билото маршрутът продължава  към южната базилика на крепостта. Тя има самостоятелен обособен двор, в който освен базилика е изграден баптистерий с вграден в абсидата купел. Базиликата е трикорабна, едноабсидна. В абсидата е изграден синтрон с епископски трон. Берковското кале е едно от многото крепости, охранявали Византийската империя. Тя има оптическа връзка с крепостите по поречието на Огоста, Бързия, Ботуня.

На 22 юни 2018 г. кметът инж. Милчо Доцов заедно със специалисти от общината извърши контролна проверка за готовността на туристическия обект да посреща туристи. Присъстващите с интерес изслушаха изнесената беседа, която съдържа богата информация за античния и средновековен произход на крепостта.

Община Берковица продължава дейностите по облагородяване на Лесопарк Калето. Освен обособените вече 3 къта за отдих, предстои да бъдат изградени още 2 къта – на билото на Калето, от където се разкрива панорамна гледка на Берковица.