АКТУАЛНО

ИЗСИЧАНЕТО НА ГОРИ В ЗЕМЕДЕЛСКИ ЗЕМИ ЩЕ СЕ ИЗВЪРШВА СЛЕД ПРЕЦЕНКА ЗА НЕОБХОДИМОСТТА ОТ ОВОС

Лого - Община Берковица

Министърът на околната среда и водите Борислав Сандов издаде указания към всички РИОСВ, проектите за изсичане на гори в земеделските земи да се подлагат на процедура по преценка за необходимостта от ОВОС. Това изискване следва от решение на Съда на ЕС по дело С-329/17, което тълкува термина “обезлесяване” по Директивата за ОВОС.
Горите в земеделските земи са над 300 000 ха. Това са около 10% от всички гори в България. До момента сечта в тях се разрешава от общините. Те издават разрешителни за ползване в земеделски земи по Закона за опазване на селскостопанското имущество, много често без да са информирали РИОСВ и без да са проведени процедури по Закона за биологичното разнообразие и Закона за опазване на околната среда. Това обстоятелство е в нарушение на екологичното законодателство и води до злоупотреби при обезлесяването на земеделските земи и в крайна сметка до неправомерно изсичане на гори.
Анализът на обезлесяването на земеделски територии у нас през последните години показва, че се извършва основно с цел интензивни селскостопански цели (обработваеми земи и интензифициране на пасища) или урбанизация с цел изграждане на енергийни, минни, транспортни или рекреационни обекти.
Подобна практика за обезлесяване попада в Приложение 2 на Закона за опазване на околната среда и подлежи на преценка за необходимостта от ОВОС.
С извършването на превантивна преценка за екологичните последици от дърводобива в тези случаи ще се постигне правилно прилагане на екологичното законодателство.
С прилагането на тези указания ще се подобри и информираността на гражданите по отношение на плановете за изсичане на горите, като те ще могат да изкажат своите становища по инвестиционното предложение – категоричен е министър Сандов.
Указанията задължават директорите на РИОСВ да информират общините в териториалния си обхват за нововъведеното изискване.

Share on facebook
Facebook
Share on twitter
Twitter
Share on linkedin
LinkedIn
Share on google
Google+
Share on pinterest
Pinterest
Share on whatsapp
WhatsApp
Share on telegram
Telegram
Share on email
Email

МОЖЕ БИ ВИ ИНТЕРЕСУВА И :

Лого Община Берковица
Актуални Новини

ОБРАЗОВАТЕЛНИТЕ ИНСТИТУЦИИ В ОБЩИНА БЕРКОВИЦА СА ГОТОВИ ЗА НОВАТА УЧЕБНА 2023/2024 ГОДИНА

Образователните институции на територията на община Берковица са подготвени за стартиране на новата учебна 2023/2024 година.На 15 септември за първи

ВИЖТЕ ОЩЕ »
Лого Община Берковица
Актуални Новини

СПИСЪК НА МАТЕРИАЛИТЕ, КОИТО ЩЕ СЕ РАЗГЛЕЖДАТ В КОМИСИИТЕ И НА СЕСИЯ НА ОбС – БЕРКОВИЦА НА 20.09.2023 г.

КОМИСИЯ ПО ИКОНОМИКА, ПРИВАТИЗАЦИЯ И ИНВЕСТИЦИОННА ПОЛИТИКА18 септември 2023 г. (понеделник) – 14:00 часа 1.Докладна РД-92-00-2706 относно приемане на отчета

ВИЖТЕ ОЩЕ »
ПОПУЛЯРНИ ЕТИКЕТИ
covid-19 (28) Кмет на Община Берковица (62) Културен център "Йордан Радичков" (10) МИГ Берковица и Годеч (25) НЧ "Иван Вазов - 1872" (10) ОП Региони в растеж (18) Образование (41) Община Берковица (569) Общинска администрация-Берковица (86) Общински съвет-Берковица (36) Обява (33) Природни забележителности (21) Проект енергийна ефективност (12) СУТ (17) административни услуги (13) берковица (17) берковската духова музика (10) вик берковица (13) дневен ред (16) заповед (15) заповеди на кмета (23) избори (10) кмет община берковица (22) конкурс (13) културни забележителности (17) музеен комплекс - Берковица (25) общинска администрация (56) общински съвет - берковица (9) обява община берковица (12) обявление (88) обявление отдел СУТ (27) отдел строителство (23) подробен устройствен план (11) поздравителен адрес (23) проект (13) противоепидемични мерки (27) редовна сесия (16) социални дейности (14) социални услуги (12) спорт (12) спортни клубове (11) съобщение (14) туризъм (32) уведомление (12) услуги (13)
QR Code

ПОСЛЕДНИ НОВИНИ - АКТУАЛНО

Лого Община Берковица
Актуални Новини

НА ВНИМАНИЕ НА КАНДИДАТИТЕ, ВЗЕЛИ УЧАСТИЕ В ПОДБОРА ЗА ДЛЪЖНОСТТА „ЗДРАВЕН МЕДИАТОР“, С. ЗАМФИРОВО

Комисия, назначена със Заповед РД-15-647/15.09.2023 г. за провеждана на подбора за длъжността „Здравен медиатор“, с . Замфирово, уведомява кандидатите допуснати до

ВИЖТЕ ОЩЕ »
мобилно приложение
Актуални Новини

МОБИЛНО ПРИЛОЖЕНИЕ VISIT BERKOVITSA ЩЕ ИНФОРМИРА ПОСЕТИТЕЛИТЕ НА ТЕРИТОРИЯТА НА ОБЩИНА БЕРКОВИЦА

Мобилно приложение Visit Berkovitsa ще ориентира туристите, посещаващи нашия град. Община Берковица стартира безплатно мобилно приложение Visit Berkovitsa. Изработката и

ВИЖТЕ ОЩЕ »

Запишете се за нашия Е-Бюлетин

Newsletter - Община Берковица

Имате Въпроси?
С радост ще Ви отговорим!

Facebook Twitter Email Pinterest linkedin WhatsApp WhatsApp Telegram Viber
Този уебсайт използва бисквитки за подобряване на посетителското преживяване. Използвайки уебсайта Вие се съгласявате с тяхното приложение в законовите рамки.