АКТУАЛНО

ИЗСИЧАНЕТО НА ГОРИ В ЗЕМЕДЕЛСКИ ЗЕМИ ЩЕ СЕ ИЗВЪРШВА СЛЕД ПРЕЦЕНКА ЗА НЕОБХОДИМОСТТА ОТ ОВОС

Лого - Община Берковица

Министърът на околната среда и водите Борислав Сандов издаде указания към всички РИОСВ, проектите за изсичане на гори в земеделските земи да се подлагат на процедура по преценка за необходимостта от ОВОС. Това изискване следва от решение на Съда на ЕС по дело С-329/17, което тълкува термина “обезлесяване” по Директивата за ОВОС.
Горите в земеделските земи са над 300 000 ха. Това са около 10% от всички гори в България. До момента сечта в тях се разрешава от общините. Те издават разрешителни за ползване в земеделски земи по Закона за опазване на селскостопанското имущество, много често без да са информирали РИОСВ и без да са проведени процедури по Закона за биологичното разнообразие и Закона за опазване на околната среда. Това обстоятелство е в нарушение на екологичното законодателство и води до злоупотреби при обезлесяването на земеделските земи и в крайна сметка до неправомерно изсичане на гори.
Анализът на обезлесяването на земеделски територии у нас през последните години показва, че се извършва основно с цел интензивни селскостопански цели (обработваеми земи и интензифициране на пасища) или урбанизация с цел изграждане на енергийни, минни, транспортни или рекреационни обекти.
Подобна практика за обезлесяване попада в Приложение 2 на Закона за опазване на околната среда и подлежи на преценка за необходимостта от ОВОС.
С извършването на превантивна преценка за екологичните последици от дърводобива в тези случаи ще се постигне правилно прилагане на екологичното законодателство.
С прилагането на тези указания ще се подобри и информираността на гражданите по отношение на плановете за изсичане на горите, като те ще могат да изкажат своите становища по инвестиционното предложение – категоричен е министър Сандов.
Указанията задължават директорите на РИОСВ да информират общините в териториалния си обхват за нововъведеното изискване.

Share on facebook
Facebook
Share on twitter
Twitter
Share on linkedin
LinkedIn
Share on google
Google+
Share on pinterest
Pinterest
Share on whatsapp
WhatsApp
Share on telegram
Telegram
Share on email
Email

МОЖЕ БИ ВИ ИНТЕРЕСУВА И :

Доброто дело на Борислав Бамбалов
Актуални Новини

ДОБРОТО ДЕЛО НА РАДОСЛАВ БИМБАЛОВ СЪБРА МАЛКИ И ГОЛЕМИ В ЧИТАТЕЛСКИ КЛУБ „ЛЮБОСЛОВИЕ“

Община Берковица и Културен център „Йордан Радичков“ – Берковица организираха първото литературна четене в новосформирания клуб „Любословие“, открит тази година

ВИЖТЕ ОЩЕ »
ден на будителите
Актуални Новини

ПОЗДРАВИТЕЛЕН АДРЕС ОТ КМЕТА ДИМИТРАНКА КАМЕНОВА ПО ПОВОД ДЕНЯ НА НАРОДНИТЕ БУДИТЕЛИ

УВАЖАЕМИ УЧИТЕЛИ,ДЕЙЦИ НА НАУКАТА И КУЛТУРАТА,КНИЖОВНИЦИ И ПРОСВЕТИТЕЛИ, 1 ноември – Денят на народните будители! На онези знайни и незнайни

ВИЖТЕ ОЩЕ »

ПОСЛЕДНИ НОВИНИ - АКТУАЛНО

Детско полицейско управление
Актуални Новини

В 4. ОУ „ГЕОРГИ С. РАКОВСКИ“ – БЕРКОВИЦА БЕ ДАДЕН СТАРТ НА ПРОГРАМА „ДЕТСКО ПОЛИЦЕЙСКО УПРАВЛЕНИЕ“

На 22 ноември 2022 година с тържествена церемония 4. ОУ „Георги Сава Раковски“ – Берковица, Община Берковица и Районно управление

ВИЖТЕ ОЩЕ »
Актуални Новини

ОБЩИНА БЕРКОВИЦА И МУЗЕЕН КОМПЛЕКС ОБЯВЯВАТ КОНКУРС ЗА ТРАДИЦИОННА БЪЛГАРСКА СУРВАЧКА “ЦВЕТОВЕТЕ НА КОЛЕДНИТЕ ТРАДИЦИИ”

Изработването на традиционната сурвачка е стар български обичай, който се предава от поколение на поколение от древни времена. Целта му

ВИЖТЕ ОЩЕ »
Община Берковица
Актуални Новини

ОБЯВЛЕНИЕ ЗА ИЗБОР НА ФИНАНСОВА И КРЕДИТНА ИНСТИТУЦИЯ ЗА ПРЕДОСТАВЯНЕ НА ДЪЛГОСРОЧЕН ЗАЕМ НА ОБЩИНА БЕРКОВИЦА

Обявление за избор на финансова или кредитна институция за предоставяне на дългосрочен заем на Община Берковица

ВИЖТЕ ОЩЕ »

Запишете се за нашия Е-Бюлетин

Newsletter - Община Берковица

Имате Въпроси?
С радост ще Ви отговорим!

Facebook Twitter Email Pinterest linkedin WhatsApp WhatsApp Telegram Viber
Този уебсайт използва бисквитки за подобряване на посетителското преживяване. Използвайки уебсайта Вие се съгласявате с тяхното приложение в законовите рамки.