АКТУАЛНО

ИЗСЛЕДВАНИЯ НА БИЗНЕС ПОТЕНЦИАЛА И СЪСТОЯНИЕТО НА ПАЗАРА НА ТРУДА В ТРАНСГРАНИЧНИЯ РЕГИОН БЪЛГАРИЯ-СЪРБИЯ

Докладите са от наскоро проведени изследвания на бизнес потенциала и на състоянието на пазара на труда в трансграничния регион България-Сърбия, както и разработената възоснова на изследванията маркетингова стратегия за популяризиране на бизнес потенциала на региона. Материалите са част от дейностите по проект „В търсене на икономическо съживяване и развитие: Подготовка за съвместна промоция на бизнес потенциала на трансграничния регион”, съфинансиран от Европейския съюз чрез Програмата за трансгранично сътрудничество по ИПП България–Сърбия, CCI Number 2007CB16IPO006.

Анализът на състоянието и ресурсите в региона показва възможности за развитие в различни посоки. Плодородните почви и умерения климат благоприятстват развитието на земеделието и животновъдството. Близостта до огромен обем суровини благоприятства развитието на добивната и преработвателната промишленост, които и в момента заемат водеща позиция в икономиката на региона. Като основен отрасъл с най-голям и все още неоползотворен потенциал за икономическо съживяване, осигуряване на заетост и дългосрочно устойчиво развитие на региона бе идентифициран туризма във всичките му форми – познавателен, научен, еко, селски, религиозен, но най-вече здравния и рекреативен туризъм.

Събраните данни и направените анализи показват голям нереализиран бизнес потенциал, както и потребност от стартиране на координирани действия и приемане на визия за развитието на региона като цяло, която да включва и планове за квалификация и преквалификация на работната сила. 

Анализите показват още, че регионът би извлякъл голяма полза от обединяване на ресурсите му и предлагането му като обща туристическа и инвестиционна дестинация. В тази връзка бе разработена маркетингова и комуникационна стратегия за популяризиране на бизнес потенциала на трансграничния регион България – Сърбия. Стратегията съдържа интересни предложения и подходи, които могат да бъдат от полза както за бизнеса и местните власти в региона, така и за потенциални инвеститори извън него.

Непростимо е район с подобен потенциал и възможности за развитие да продължава да бъде най-бедния в ЕС. За да бъде оползотворен потенциала на региона е необходима силна политическа воля, отговорност и висока степен на кооперативност от страна на местната власт и представителите на централната власт в региона, без значение на тяхната политическа принадлежност.

Сътрудничеството между администрация, бизнес, неправителствени организации и научни центрове е от ключово значение за успеха на това начинание, затова искрено вярваме, че като представители на местната власт в региона ще намерите полезни идеи в изготвените в рамките на проекта материали. Ще се радваме на обратна връзка от Ваша страна – всякакви коментари, идеи и предложения са добре дошли.

Материалите са достъпни на Интернет страницата на проекта: https://cbc-revival.eu/?page_id=38

Facebook
Twitter
LinkedIn
Pinterest
WhatsApp
Telegram
Email

МОЖЕ БИ ВИ ИНТЕРЕСУВА И :

ПОПУЛЯРНИ ЕТИКЕТИ
covid-19 (28) Кмет на Община Берковица (72) Къща музей "Иван Вазов" (12) МБАЛ БЕРКОВИЦА (12) МИГ Берковица и Годеч (31) НЧ "Иван Вазов - 1872" (20) ОП Региони в растеж (18) Образование (41) Община Берковица (715) Общинска администрация-Берковица (106) Общински съвет-Берковица (46) Обява (46) Природни забележителности (21) Проект енергийна ефективност (12) СУТ (17) административни услуги (13) берковица (20) вик берковица (27) град Берковица (39) дневен ред (21) заповед (16) заповеди на кмета (23) избори (19) изложба (13) кмет община берковица (22) конкурс (15) културни забележителности (17) музеен комплекс - Берковица (32) общинска администрация (56) обява община берковица (13) обявление (93) обявление отдел СУТ (42) отдел строителство (23) подробен устройствен план (16) поздравителен адрес (28) проект (15) противоепидемични мерки (27) редовна сесия (17) социални дейности (14) социални услуги (15) спорт (12) съобщение (20) туризъм (32) уведомление (17) услуги (13)
QR Code

ПОСЛЕДНИ НОВИНИ - АКТУАЛНО

Актуални Новини

С ГРИЖА КЪМ ПРИРОДАТА

Децата от детска градина  “Васил Левски”, с. Бързия дадоха нов живот на дръвчето, което им бе дарено от кмета Радослав

ВИЖТЕ ОЩЕ »

Запишете се за нашия Е-Бюлетин

Newsletter - Община Берковица

Имате Въпроси?
С радост ще Ви отговорим!

Facebook Twitter Email Pinterest linkedin WhatsApp WhatsApp Telegram Viber
Този уебсайт използва бисквитки за подобряване на посетителското преживяване. Използвайки уебсайта Вие се съгласявате с тяхното приложение в законовите рамки.