АКТУАЛНО

ИЗСЛЕДВАНИЯ НА БИЗНЕС ПОТЕНЦИАЛА И СЪСТОЯНИЕТО НА ПАЗАРА НА ТРУДА В ТРАНСГРАНИЧНИЯ РЕГИОН БЪЛГАРИЯ-СЪРБИЯ

Докладите са от наскоро проведени изследвания на бизнес потенциала и на състоянието на пазара на труда в трансграничния регион България-Сърбия, както и разработената възоснова на изследванията маркетингова стратегия за популяризиране на бизнес потенциала на региона. Материалите са част от дейностите по проект „В търсене на икономическо съживяване и развитие: Подготовка за съвместна промоция на бизнес потенциала на трансграничния регион”, съфинансиран от Европейския съюз чрез Програмата за трансгранично сътрудничество по ИПП България–Сърбия, CCI Number 2007CB16IPO006.

Анализът на състоянието и ресурсите в региона показва възможности за развитие в различни посоки. Плодородните почви и умерения климат благоприятстват развитието на земеделието и животновъдството. Близостта до огромен обем суровини благоприятства развитието на добивната и преработвателната промишленост, които и в момента заемат водеща позиция в икономиката на региона. Като основен отрасъл с най-голям и все още неоползотворен потенциал за икономическо съживяване, осигуряване на заетост и дългосрочно устойчиво развитие на региона бе идентифициран туризма във всичките му форми – познавателен, научен, еко, селски, религиозен, но най-вече здравния и рекреативен туризъм.

Събраните данни и направените анализи показват голям нереализиран бизнес потенциал, както и потребност от стартиране на координирани действия и приемане на визия за развитието на региона като цяло, която да включва и планове за квалификация и преквалификация на работната сила. 

Анализите показват още, че регионът би извлякъл голяма полза от обединяване на ресурсите му и предлагането му като обща туристическа и инвестиционна дестинация. В тази връзка бе разработена маркетингова и комуникационна стратегия за популяризиране на бизнес потенциала на трансграничния регион България – Сърбия. Стратегията съдържа интересни предложения и подходи, които могат да бъдат от полза както за бизнеса и местните власти в региона, така и за потенциални инвеститори извън него.

Непростимо е район с подобен потенциал и възможности за развитие да продължава да бъде най-бедния в ЕС. За да бъде оползотворен потенциала на региона е необходима силна политическа воля, отговорност и висока степен на кооперативност от страна на местната власт и представителите на централната власт в региона, без значение на тяхната политическа принадлежност.

Сътрудничеството между администрация, бизнес, неправителствени организации и научни центрове е от ключово значение за успеха на това начинание, затова искрено вярваме, че като представители на местната власт в региона ще намерите полезни идеи в изготвените в рамките на проекта материали. Ще се радваме на обратна връзка от Ваша страна – всякакви коментари, идеи и предложения са добре дошли.

Материалите са достъпни на Интернет страницата на проекта: http://cbc-revival.eu/?page_id=38

Share on facebook
Facebook
Share on twitter
Twitter
Share on linkedin
LinkedIn
Share on google
Google+
Share on pinterest
Pinterest
Share on whatsapp
WhatsApp
Share on telegram
Telegram
Share on email
Email

МОЖЕ БИ ВИ ИНТЕРЕСУВА И :

Лого Община Берковица
Актуални Новини

ПРАВИЛА ЗА СЪБИРАНЕ НА ПРОСРОЧЕНИ ЗАДЪЛЖЕНИЯ КЪМ “ВиК – БЕРКОВИЦА”

При наличие на натрупани задължения към дружеството, за неплатена изразходвана и отведена вода „ВиК Берковица” предлага на абонатите си споразумение

ВИЖТЕ ОЩЕ »
Фотодокументална изложба
Актуални Новини

С ФОТОДОКУМЕНТАЛНА ИЗЛОЖБА “СТРОИТЕЛИТЕ НА ПАМЕТНИКА НА СВОБОДАТА” МУЗЕЕН КОМПЛЕКС – БЕРКОВИЦА ПОСРЕЩА ТРЕТИ МАРТ

Събитието премина при голям интерес. По стар български обичай многобройните гости бяха посрещнати с хляб и сол, а Гергана Лазарова,

ВИЖТЕ ОЩЕ »
ПОПУЛЯРНИ ЕТИКЕТИ
covid-19 (28) Бюджет (7) Кмет на Община Берковица (18) ЛПГ (7) МИГ Берковица и Годеч (6) Образование (41) Община Берковица (323) Общинска администрация-Берковица (26) Общински съвет-Берковица (23) Обява (12) Природни забележителности (21) СУТ (17) административни услуги (13) берковица (15) ваканция&спа експо (7) детска градина (6) детски градини (7) дневен ред (8) заповед (9) заповеди на кмета (23) кмет берковица (8) кмет община берковица (8) конкурс (9) културни забележителности (16) общинска администрация (54) общински съвет - берковица (6) обява община берковица (6) обявление (58) основни училища (8) отдел строителство (15) поздравителен адрес (18) приложно колоездене (6) програми (6) проект (10) противоепидемични мерки (27) редовна сесия (8) социални дейности (14) социални услуги (9) спорт (12) спортни клубове (11) съветници (8) съобщение (9) туризъм (32) услуги (13) училища в Община Берковица (7)
QR Code

ПОСЛЕДНИ НОВИНИ - АКТУАЛНО

Лого Община Берковица
Актуални Новини

СПИСЪК НА МАТЕРИАЛИТЕ, КОИТО ЩЕ СЕ РАЗГЛЕЖДАТ В КОМИСИИТЕ И НА СЕСИЯ НА ОбС – БЕРКОВИЦА НА 24.03.2023 г.

КОМИСИЯ ПО ИКОНОМИКА, ПРИВАТИЗАЦИЯ И ИНВЕСТИЦИОННА ПОЛИТИКА22 март 2023 г. /сряда/ – 14.00 часа 1.Докладна РД-92-00-2408 относно отчет за дейността

ВИЖТЕ ОЩЕ »
Лого Община Берковица
Актуални Новини

ПРАВИЛА ЗА СЪБИРАНЕ НА ПРОСРОЧЕНИ ЗАДЪЛЖЕНИЯ КЪМ “ВиК – БЕРКОВИЦА”

При наличие на натрупани задължения към дружеството, за неплатена изразходвана и отведена вода „ВиК Берковица” предлага на абонатите си споразумение

ВИЖТЕ ОЩЕ »
РЕДОВНО ГОДИШНО-ОТЧЕТНО СЪБРАНИЕ НА "ДРУЖЕСТВО НА ХОРА С УВРЕЖДАНИЯ" И ПК "КЛИСУРА"
Актуални Новини

ПРОВЕДЕ СЕ РЕДОВНО ГОДИШНО-ОТЧЕТНО СЪБРАНИЕ НА “ДРУЖЕСТВО НА ХОРА С УВРЕЖДАНИЯ” И ПК “КЛИСУРА” СЕЛО БЪРЗИЯ

На 16.03.2023 г. се проведе редовно годишно-отчетно събрание на “Дружество на хора с увреждания” и ПК “Клисура” село Бързия. На

ВИЖТЕ ОЩЕ »

Запишете се за нашия Е-Бюлетин

Newsletter - Община Берковица

Имате Въпроси?
С радост ще Ви отговорим!

Facebook Twitter Email Pinterest linkedin WhatsApp WhatsApp Telegram Viber
Този уебсайт използва бисквитки за подобряване на посетителското преживяване. Използвайки уебсайта Вие се съгласявате с тяхното приложение в законовите рамки.