Актуални Новини, Новини

ИНТЕРВЮ С КМЕТА НА ОБЩИНА БЕРКОВИЦА ДИМИТРАНКА КАМЕНОВА ЗА ВЕСТНИК „КОНКУРЕНТ“

Госпожо Каменова, в Берковица тече реконструкция на централния площад. Много хора обаче изказват съмнения относно проекта. Кажете как започна този проект, кога ще приключи и как е избрана фирмата – изпълнител?

Амбицията е да приключим ремонта на 1 септември, за да може Берковица да посрещне празника си Рождество на Пресвета Богородица на обновен площад. Празникът ни е на 8  септември, но стартираме с различни прояви на 3 септември и те ще бъдат на площада. Проектът е изработен в първия ми мандат  2011-2015 година. В началото на миналата година беше преработен. Два пъти е обсъждан публично, а през декември 2020 година с правителствено постановление ни отпуснаха 1 милион лева за реализацията. Ние дофинансираме строителството с 300 000 лева. Фирмата-изпълнител  е избрана по Закона за обществените поръчки и цялата процедура може да се види в информационната система ЦАИС. Фирмата – изпълнител е „Строител – Криводол”, които спечелиха в конкуренция с още един кандидат. Същинското строителство започна през април. До момента е демонтирана старата настилка, шадравана, пейките. Направена е основа от трошен камък и е насипана хумусна почва. Монтирани са стълбове за парково осветление. Демонтирани са старите каменни бордюри и са сложени нови бетонови бордюри. Новата настилка ще е с  естествени  материали, ще има нови алеи и пейки, ново парково осветление, нов фонтан в началото на източната част от площада, цветни кътове и нови дървета, ще има и светещи павета, кръгли цветарници, пейките ще са от дърво и метал, предвидено е да се изградят и подстъпи за хора с увреждания.

Държа да отбележа, че настоящата чешма до шадравана ще остане на същото място.

 

Звучи добре, но все пак защо има такъв отпор сред част от гражданството?

Центърът, който имахме доскоро, не беше ремонтиран 50 години. Шадраванът създаваше проблеми. Плочките бяха различни – едните сме успели да запазим и ще ги раздаваме на хората, които искат да изпълняват свои проекти в партньорство с общината. Другите бяха берковски мрамор, но са натрошени и не могат да се използват. Те са на повече от половин век. А защо има отпор – не знам. Вероятно такъв ни е нравът на нас в Северозапада. Всяко ново нещо ни плаши, но вярвам, че когато видим резултата всички ще бъдем доволни.

 

Имате ли някакви притеснения относно проекта?

Нямам абсолютно никакви притеснения. Фирмата – строител е избрана по Закона за обществените поръчки, документацията е тук и всеки, който иска, би могъл да я види чрез заявление по Закона за достъп до обществена информация. Нямам абсолютно никакви притеснения. Всеки, който иска да проверява  – и институции, и граждани могат да го направят.

 

По колко проекта работи в момента общината и  колко готови проекта заварихте през 2019 година?

Когато встъпих в мандата през ноември 2019 година имаше два проекта за реконструкция на улици по фонд „Земеделие”, един за оборудване на болницата по трансграничната програма България – Румъния и проекта за компостиращата инсталация, която се изгражда съвместно с община Вършец. За съжаление готови проекти с разрешение за строеж нямаше. Усилията, които положихме с общинския съвет миналата година, дадоха резултат. Заделихме средства и вече имаме готови шест нови проекта. В момента разработваме проект за реконструкцията на спортната зала, а ако придобием имотите в зона Ком, започваме разработването на проект за строителство на модерно ски съоръжение. Много е важно да имаме готови проекти, с които да  кандидатстваме през следващия програмен период.

В  настоящия момент се реализират няколко  – ремонтират се улици и пътища по Фонд „Земеделие”, реконструира се площада, подготвяме ремонта на моста на Лонджата, всеки момент приключва процедурата по избор на изпълнител на строително-монтажните работи по енергийна ефективност на 8 жилищни блока, като стойността на този проект е 4 милиона лв. Вървят и малките проекти за спортни и детски площадки, парк „Здравец”.

 

Реконструкцията на моста на Лонджата не е ли стар проект, защо се забави във времето?

Да. Целият проект е от края на 2019 година. Той е на стойност 1,4 милиона лв. и включва два обекта, които пострадаха по време на наводнението през септември 2014 година – улица „Добруджа” и моста. Улицата е ремонтирана, но все още не е започнала реконструкцията на моста и това явно притеснява хората. Проблемът е следният – мостът е в квартал „Заряница”, там реката е тясна и през повечето време на годината водата е висока. За да се ремонтира мостът,  трябва реката да бъде отклонена. В момента се изчаква да падне нивото на водата, за да се започне работа. Трябва да приключим до края на годината, защото ако това не стане, ще връщаме  парите на държавата. Имаме обещанието на  фирмата, че в началото на следващия месец проектът ще започне. Трябва да го изпълним, защото е много важно за хората и няма да допуснем провал.

 

Госпожа Каменова, след смяната на председателя на общинския съвет в края на март, в публичното пространство се заговори, че новият председател Деян Еленков е Ваш племенник. Моля изяснете това, защото спекулациите по темата са доста.

Да, този въпрос ми го задават и други журналисти. Искам да го изясним, за да няма спекулиране с това. Не – Деян Еленков не е мой племенник, имам племенник и той работи в общинската служба „Земеделие” от доста време, а тази служба не е на подчинение на общината, а на земеделското министерство. И още нещо искам да кажа –  миналата година имаше подаден сигнал до Комисията за конфликт на интереси срещу мен – ставаше дума за отношенията ми с една фирма за дезинфекция. Тогава комисията излезе с решение, че конфликт на интереси по отношение на мен и фирмата няма. Тогава аз реших да си извадя един документ – за мен и съпруга ми. В него са вписани нашите роднини  по права  и съребрена линия до четвърта степен и сватство до втора степен. Нито един от тези хора не е назначаван от мен, където и да е. Нито Деян Еленков, нито неговата майка , която работи тук, са мои роднини. Аз имам вероятно роднински отношения с половин Берковица, защото сме стар градски род. Нито един от хората, вписани в документа на комисията за конфликт на интереси мои роднини, не е назначен на работа в общината, нито един.

 

Сметната палата извърши одит в общината. Имате ли вече доклада им?

Да, в продължение на 6 месеца – от края на ноември миналата година до края на май тази година шестима одитори на Сметната палата проверяваха обществените поръчки и общинската собственост. Проверени са 31 поръчки за 15,6 милиона лв., сключени от края на 2019 до до юни 2020. След това влезе системата ЦАИС и всичко може да се види там. Една от проверените е поръчка за почистване на дерета и канали, за която много се говори. Нямаме забележки нито по избора на изпълнител, нито по документацията, нито по изпълнението, нито са изчезнали документи. Имам вече предварителния доклад на Сметната палата, до дни очаквам и окончателния. Тези документи са публични и всеки може да ги види на страницата на Сметната палата.

И накрая искам да кажа, че през последните месеци се разпространяват клевети и неверни твърдения по мой адрес и за  работата на общината. Всеки ден излизат в публичното пространство нови и нови небивалици. Заявявам, че ще си търсим правата по съдебен ред, а всеки, който иска да се информира за която и да е обществена поръчка или проект, може да подаде заявление по Закона за достъп до информация.