Актуални Новини

ИНФОРМАЦИОННА СРЕЩА – ВРЕДАТА ОТ ТЮТЮНОПУШЕНЕТО

Проект „Информирани и здрави”

Проектът се осъществява от Министерство на здравеопазването с финансовата подкрепа на Оперативна програма „Развитие на човешките ресурси”, съфинансирана от Европейския социален фонд на Европейския съюз.Инвестира във вашето бъдеще! 

В   гр. Берковица под мотото „Животът обича непушачите!” на 28 май 2012 г. ще се проведе събитие, което има за цел да информира населението за вредите от активното и пасивно тютюнопушене. Събитието се  организира от Министерство на здравеопазването, Община Берковица , РЗИ- Монтана и Медия Експерт Груп 2011.Информационната среща е част от национална кампания, която ще се разгърне в 19 града на страната и ще има за цел да повиши информираността на целевите групиотносно вредата от тютюнопушенето. На Площада пред Общината   в гр. Берковица ще бъдат представени филми за вредата от тютюнопушенето в дома, на работното място, нуждата от въвеждането на пълна забрана на тютюнопушенто в закритите обществени и работни места и обществения транспорт,  риска от пожари, както и възможностите за самостоятелно преодоляване на тютюневата зависимост.

 

Партньори на кампанията са Община Берковица , Регионална здравна инспекция – Монтана , браншови организации, НПО на национално и регионално ниво, национални и регионални медии, лидери на мнение, лекари, журналисти.

 

Смъртността, причинена от тютюнопушенето, има мащаба на пандемия. То е една от основните предотвратими причини за възникване на редица заболявания. Близо 13 милиона души в 27-те държави в Европейския съюз страдат от едно или няколко заболявания, свързани с тютюнопушенето. Ако съществуващата тенденция се запази, през 2030 г. 70% от смъртните случаи ще бъдат свързани с употребата на тютюн.

 

Тютюнопушенето е предотвратим рисков фактор за:

 

Заболявания на сърдечносъдовата система: Изпушването на всяка цигара ускорява сърдечната дейност с около 20 удара в минута, което изтощава сърцето и води до повишаване на кръвното налягане с 20 до 40%. Нараства рискът от инфаркт и инсулт.

 

Заболявания на дихателната система: С цигарения дим в белите дробове навлизат много токсични вещества, които могат да доведат до остър и хроничен бронхит, други инфекции на долните дихателни пътища, бронхиална астма, хронична обструктивна белодробна болест, белодробен карцином.

 

Ракови заболявания: Тютюневият дим съдържа около 69 вещества, които са признати като канцерогеннни. Това увеличава риска от развитие на ракови заболявания с различна локализация: бял дроб, бронхи, трахея, устна кухина, хранопровод, стомах, дванадесетопръстник, черен дроб, панкреас, бъбреци, пикочен мехур, шийка на матката, както и рак на кръвта (някои видове левкемия).

 

Заболявания на половата система: Тютюнопушенето води до по-голям риск от импотентност и намалена репродуктивна способност при мъжете, до по-голяма честота на менструални смущения, безплодие, преждевременно раждане, аборти и по-ранен климактериум при жените. При тютюнопушене по време на бременност или кърмене токсичните вещества преминават в плода или кърмата.

 

Тютюнопушенето оказва негативно въздействие върху:

  • нервната система: отслабване на паметта, влошаване на слуха и зрението, развитие на катаракта;
  • храносмилателната система: възпаление на венците, неприятен дъх, повишен риск от хроничен гастрит, язва;
  • заболявания на опорно-двигателния апарат: остеопороза, фрактури на бедрената кост;
  • кожата: състаряване на кожата и поява на ранни бръчки;
  • ендокринната система: под въздействието на никотина надбъбречните жлези отделят голямо количество адреналин в кръвта, което води до повишаване на кръвното налягане, учестяване на сърдечната дейност, увеличаване на кръвната захар, извличане на калций от костите и т.н. 

 

Тютюнът и пасивните пушачи

Цигареният дим се състои от два различни потока, които имат еднакъв състав, но различно съотношение между вредните съставки.

Главен димен поток: образува се в горящия край на цигарата в момента на вдишване и след това се издишва от пушача.

Страничен димен поток: представлява по-голямата част от дима, отделя се от тлеещата цигара между всмукванията, замърсява директно въздуха в затворено помещение и е по-токсичен, като съдържа: повече кадмий от издишания цигарен дим, 2 пъти повече никотин и катрани, 5 пъти повече въглероден оксид, 3 пъти повече бензпирен и 73 пъти повече амоняк. 

 

Пасивни пушачи са всички хора, които вдишват издишаната от пушача струя и многократно по-вредния страничен димен поток, поемайки всички, съдържащи се в него вредни вещества. Така, ако един пушач изпуши десет цигари, пасивният пушач до него ще е погълнал дим, равен на шест цигари. Не е установено безопасно ниво на излагане в среда с тютюнев дим и пасивните пушачи са застрашени от същите заболявания, от които и активните пушачи.

 

 

 

 

Вашият коментар