Актуални Новини

„ИСКАМ СЛАТИНА ДА СЕ СВЪРЗВА С ПЛЕНЕРА ПО СКУЛПТУРА И ЖИВОПИС И ДА Я ЗНАЯТ. ДА ЗНАЯТ, ЧЕ В НАШИЯ БЕДЕН КРАЙ СЕ СЛУЧВАТ ХУБАВИ НЕЩА“ /Н. КИРИЛОВ/

20170811_202530С изложба на 11 август бе закрит пленерът по скулптура и живопис в берковското село Слатина. Това е шестото издание на културното събитие, което се организира от местния резбар Найден Кирилов и синовете му Атанас и Кирил. От тази година пленерът е включен и в културния календар на Община Берковица, която също отпусна 500 лева за провеждането му.

Тази година осем автори представят творбите си, въплътили идеи от 20170810_124040дърво, камък , метал и бои. Това са живописците Пепи Янев и Георги Паунов – Паунец, скулпторите Милен Каменов и Красимир Кръстев, Пластики от дърво представят Мариана Манева, Александрина Иванова, Милен Иванчев Василев и Найден Кирилов.

В последния момент, вдъхновени от творците, към изложбата се присъединиха още четири малки художнички – внучките на Найден Кирилов Дебора и Анжелина, единадесетгодишата Лилия Атанасова и 20170809_120452Тамара Александрова – с руски произход, която живее в Слатина.

Много гости споделиха радостта от поредното издание на пленера, за което Найден Кирилов казва: ”Искам Слатина да се свързва с него и да я знаят. Да знаят, че в нашия беден край се случват хубави неща!”

Участниците бяха поздравени от зам.-областния управител Нина Петкова и от проф. Галилей Симеонов. За тях пя и фолклорната група към местното читалище.

Много интересни творби подредиха авторите и тази година – без компромиси, честни и одухотворени, защото „не можеш да бъдеш художник между другото”, както казва един от участниците – Милен Каменов.

Всички творци получиха грамоти и парична награда за участието си. Най-голямата награда обаче бе споделянето на творческа енергия и идеи, оживяването на едно забравено село от Северозапада, радостта от творческия процес. До другата година по същото време.