Актуални Новини, Новини

ИСТОРИЯТА НАМЕРИ СВОИТЕ НОВИ РАЗКАЗВАЧИ

В навечерието на националния празник – 3 март и на 145-тата годишнина от приемането на Търновската конституция учениците от 4.а клас на III ОУ „Иван Вазов“ – град Берковица откриха тематична изложба в сградата на Общинска администрация  – Берковица, посветена на един от бележитите моменти в нашата най-нова история – написването на първия основен закон на Третата българска държава. Техен ръководител е г-жа Филонка Горанова, начален учител и преподавател по Човекът и обществото на четвъртокласниците.

Изложбата бе открита от кмета Радослав Найденов, който бе особено развълнуван, защото проектите, които се показват на широката общественост, са наистина забележителни. Г-н Найденов приветства родолюбивото и задълбочено изследване на децата и поздрави техните учители за примера и добродетелите, с които възпитават берковските деца. Сред гостите на събитието бе и г-н Иван Кирилов, председател на ОбС-Берковица, който приветства инициативата и допълни, че всички това е свързано с възпитанието на децата в родолюбив дух, а той е в основата на общия успех.

Мероприятието е част от общинската образователна програма „Берковица – Корени и криле”, създадена по инициатива на кмета. Целта й е чрез различни прояви да бъде провокиран интересът на децата и младите хора към необятната българска история, към важните дати и събития от историческото ни минало, към живота и делата на бележити българи и личности от Берковица.

Върху 10 платна четвъртокласниците са представили своя прочит на събитията и главните действащи лица отпреди век и половина, поставили началото на младата българска държава. В продължение на 3 седмици учениците са проучвали различни исторически източници, атласи, снимки, т.н. и с голям ентусиазъм са изработили своите табла, книжки и мисловни карти.

За интереса към темата и новите факти, научени по време на подготовката, децата разказаха, че са навлезли в сферата на политиката, която е едновременно и трудна, и вдъхновяваща. Те споделиха, че най-голямо впечатление им направили малко известните факти.

Вие знаете ли, попитаха те кмета и екипа му, че Търновската конституция е била една от най-демократичните, прогресивни и новаторска за времето си? Ами фактът, че макар и създадена от неопитни политици, 2/3 от тях са владеели френски, а половината – френски и друг език, а около 70 души са били активни участници в националноосвободителното движение преди Освобождението? А какво ще кажете за фактът, че Конституцията е приета в същата сграда, в която през декември 1872 година е бил разпитван Левски, след като бил заловен край Къкрина? Ами знаете ли, че има делегати от Берковица на Учредителното събрание, приело Търновската конституция?

Тези и още много други въпроси откриват своите отговори в проектите на децата.  

По повод предстоящия национален празник – 3 март, кметът подари на класа българското знаме и конституцията на всяко дете. Изложбата „Търновска конституция“ ще е експонирана от 22 февруари до 8 март в сградата на Общинска администрация – Берковица, ет. 2.

Заповядайте!