Актуални Новини, Новини

ЙОРДАНКА БЕЛЕВА Е НОСИТЕЛ НА ТРЕТА НАЦИОНАЛНА ЛИТЕРАТУРНА НАГРАДА „ЙОРДАН РАДИЧКОВ“ – 2022

Владимир Зарев - Председател на журито връчва наградата на Йорданка Белева - тазгодишния носител на НЛН "Йордан Радичков"

За трета поредна година Община Берковица връчи наградите за най-добри нови сборници с разкази на името на големия писател Йордан Радичков. Събитието по награждаването на призьорите се състоя днес, 22 октомври 2022 година в НЧ „Иван Вазов – 1872“ – Берковица и беше съпътствано от специално подготвена програма.
Наградата „Дебют“ получи Луиза Кадиян за сборника „Безупречен свидетел“. Специална награда „Свирепо настроение“ получи Николай Табаков за своите „Р-р-разкази“. Трета награда спечели Радослав Бимбалов за сборника „Млък“. За „Шекспир зад храстите“ втора награда получи Светла Георгиева.
Тазгодишният носител на Националната литературна награда „Йордан Радичков“ е Йорданка Белева със сборника „Таралежите излизат през нощта“. Тя получи финансова премия в размер на 1500 лева и статуетка на скулптора Емил Попов, които й бяха връчени от председателя на журито академик Владимир Зарев. Йорданка Белева е поетеса и писателка, носителка на престижни награди от множество конкурси. Автор е на стихосбирки, сборници с разкази, книги за деца.
Владимир Зарев, председател на журито за носителката на наградата:
„Харесвам прозата на Йорданка Белева заради тази невероятна, доведена до съвършенство сложност на простотата, харесвам езика, на който са написани нейните разкази и с който тя си „играе“, както неуморните и винаги различни вълни си играят с неуморния и винаги еднакъв бряг.“
Грамота и подарък получава Красимир Димовски за „Момичето, което предсказваше миналото“ – класиран в челната шестица.
Известният скулптор Емил Попов споделя, че за статуетката черпи вдъхновение от „Хора и свраки“ на Радичков. Смята яйцето за общ всеобхватен символ в творчеството на писателя, който свързваме с живота, новото начало и възраждането. Статуетката представлява документален колаж, превърнат в релеф, в който се виждат двустранно птици и сюжети от книгата.
Книгите на участниците в конкурса ще обогатят фонда на градската библиотека „Йордан Радичков“ в Берковица.
Община Берковица благодари на всички автори за участието и им пожелава професионални постижения и успешни бъдещи творчески проекти.