Актуални Новини

ЙОРДАН РАДИЧКОВ И „ДЪРВОТО НА ЖИВОТА“ В НОВИТЕ УЧЕБНИЦИ ПО ЛИТЕРАТУРА ЗА 10. КЛАС

Издателство „Просвета“ – София подготвя нов учебник по литература за 10. клас, в който като автор присъства Йордан Радичков. Предвижда се в него да бъде поместена и снимка на  дървопластиката „Дървото на живота“, която ще бъде публикувана като илюстрация. Надлежно ще бъдат посочени както авторите на дървопластиката, така и Берковица като градът, направил този първи паметник на писателя Йордан Радичков.

Припомняме, че уникалната дърворезба бе открита в центъра на Берковица по повод Празника на града през 2007 година. Паметникът е наречен „Дървото на живота“ по заглавие от разказ на Радичков. Идеята за издигането на почетния знак в Берковица е на гражданското сдружение „Приятели на Радичков“. Изработката и монтирането му са финансирани от община Берковица. Автори на почетния символ на Радичковата вселена са скулпторът Димитър Гоцак и дърворезбарят Чавдар Антов.

„Дървото на живота“ изобразява герои и сцени от творчеството на отишлия си от този свят през 2004 година именит наш съгражданин. Дърворезбата пресъздава селския бит на магичните радичкови разкази. Увековечени са образите, с които Йордан Радичков разкрива посланието си за връзката на човека с природата – врабчетата, петела, козата. Колело от каруца напомня за цикъла на живота. Изобразени са Свети Георги Победоносец, който убива змея, включително черквата в родното берковско село Калиманица, което отдавна не съществува на картата на нашето самозабравило се съвремие. „Ту мек и лиричен, ту бунтовен и смръщен, пълен с гръмотевици и залят с небесно електричество“, казва Радичков за Берковския край.

Община Берковица е получила запитване от изд. „Просвета“ за снимки на  дървопластиката „Дървото на живота“. Администрацията ще предостави на издателството авторска снимка на 10-годишния към момента на заснемането Иван Иванов Димитров от III ОУ „Иван Вазов“ гр. Берковица, спечелила призово място във фотоконкурса „Моята Берковица – 2016“, организиран от Местната комисия за борба срещу противообществените прояви на малолетните и непълнолетните. Общината ще предостави на издателството и снимка на месинговата плоча, монтирана до паметника.