АКТУАЛНО

КАКВО ОЧАКВАТ ЕВРОПЕЙЦИТЕ ОТ СЛУЖИТЕЛИТЕ НА ПУБЛИЧНАТА АДМИНИСТРАЦИЯ

На 18 юни Европейският омбудсман публикува принципите, които следва да важат за служителите на  публичната администрация, за да отговорят на изискването на обществото. Те са същината на  етичните стандарти и съществен елемент от културата на обслужване, към която се придържат  служителите на европейската публична администрация:

 1. Всеотдайна служба в интерес на Европейския съюз и неговите граждани

Служителите на европейската публична администрация следва да имат ясното съзнание, че  институциите съществуват, за да служат на интересите на Съюза и неговите граждани.

Те следва да изпълняват функциите си по възможно най-добрия начин и да се стремят по всяко време  да спазват най-високите професионални стандарти и да бъдат добър пример за другите.

 

2. Почтеност

Служителите на публичната администрация следва да се ръководят от чувство за коректност и с  изискванията на закона. Те не следва да се поставят във финансова или друга зависимост, която би  могла да повлияе при изпълнението на задълженията им, включително като получават подаръци.

Трябва да предприемат стъпки за избягване на конфликт на интереси и появата на такъв конфликт. Те  следва да предприемат бързи действия за решаването на всеки възникнал конфликт. Това задължение  продължава и след напускането на поста им.

 

3. Обективност

Служителите на публичната администрация следва да бъдат безпристрастни, с отворено мислене, да се  водят от доказателствата и да са готови да изслушат различни гледни точки. Те следва да са готови да признаят и поправят грешките си.

Те не трябва да проявяват дискриминация и да позволяват на личните си симпатии или неприязън към дадено лице да влияят на професионалното им поведение.

 

4. Уважение към другите

Служителите на публичната администрация следва да се отнасят с уважение един към друг и към  гражданите, да бъдат учтиви, отзивчиви и услужливи и да действат своевременно. Те следва да  полагат истински усилия да разберат какво казват другите и да се изразяват ясно, като използват  понятен език.

 

5. Прозрачност

Служителите на публичната администрация следва да са готови да разясняват дейностите си и да  обосновават действията си, да водят подходяща отчетност и да приемат с готовност обществените  проверки на тяхното поведение.

 

 

Share on facebook
Facebook
Share on twitter
Twitter
Share on linkedin
LinkedIn
Share on google
Google+
Share on pinterest
Pinterest
Share on whatsapp
WhatsApp
Share on telegram
Telegram
Share on email
Email

МОЖЕ БИ ВИ ИНТЕРЕСУВА И :

Лого Община Берковица
Комисии

ПРОТОКОЛИ ОТ ЗАСЕДАНИЯ НА ПОСТОЯННИТЕ КОМИСИИ КЪМ ОБЩИНСКИ СЪВЕТ – БЕРКОВИЦА

Постоянна комисия по бюджет, финанси и следприватизационен контрол; Постоянна комисия по обществен ред, сигурност, спорт, младежки дейности, връзка с граждански

ВИЖТЕ ОЩЕ »
ПОПУЛЯРНИ ЕТИКЕТИ
covid-19 (28) Кмет на Община Берковица (71) Къща музей "Иван Вазов" (12) МБАЛ БЕРКОВИЦА (12) МИГ Берковица и Годеч (31) НЧ "Иван Вазов - 1872" (20) ОП Региони в растеж (18) Образование (41) Община Берковица (706) Общинска администрация-Берковица (106) Общински съвет-Берковица (46) Обява (43) Природни забележителности (21) Проект енергийна ефективност (12) СУТ (17) административни услуги (13) берковица (20) вик берковица (26) град Берковица (33) дневен ред (21) заповед (16) заповеди на кмета (23) избори (19) изложба (13) кмет община берковица (22) конкурс (13) културни забележителности (17) музеен комплекс - Берковица (31) общинска администрация (56) обява община берковица (13) обявление (93) обявление отдел СУТ (41) отдел строителство (23) подробен устройствен план (16) поздравителен адрес (28) проект (15) противоепидемични мерки (27) редовна сесия (17) социални дейности (14) социални услуги (15) спорт (12) съобщение (20) туризъм (32) уведомление (17) услуги (13)
QR Code

ПОСЛЕДНИ НОВИНИ - АКТУАЛНО

Запишете се за нашия Е-Бюлетин

Newsletter - Община Берковица

Имате Въпроси?
С радост ще Ви отговорим!

Facebook Twitter Email Pinterest linkedin WhatsApp WhatsApp Telegram Viber
Този уебсайт използва бисквитки за подобряване на посетителското преживяване. Използвайки уебсайта Вие се съгласявате с тяхното приложение в законовите рамки.