Актуални Новини

„КАК МАЛКИТЕ ГРЕШКИ ВОДЯТ ДО ПО-ГОЛЕМИ“

IMG_7802В нaвечерието на 26 ЮНИ – МЕЖДУНАРОДЕН ДЕН ЗА БОРБА СЪС ЗЛОУПОТРЕБАТА С НАРКОТИЦИ в Община Берковица се проведе тематична кампания, посветена на този ден.

От 1987 г. на този ден се напомня за една от целите на страните членуващи в ООН – да се създаде международно общество без наркотици. С отбелязването на този ден привличаме вниманието на хората върху сериозността на проблема и разпространението му. Всеки трябва да бъде информиран, за да може да помисли с какво може да помогне на децата и подрастващите да се предпазят или да преодолеят този проблем. На някакъв етап от своя живот всеки се среща с наркотиците, употребата на наркотици или проблемите, свързани с наркотиците. Затова добре е да имаме сериозно отношение по въпроса. Най-добрият начин за постигане на това е да научим колкото се може повече за наркотиците: Откъде идват?, Кой ги употребява?, Защо хората ги употребяват?, Какви рискове има и как проблемите могат да бъдат предотвратени?.

IMG_7804Епидемиологичните проучвания в България сочат, че непрестанно се увеличава броя на хората, злоупотребяващи c наркотици (вещества, които предизвикват психична и физическа зависимост) и халюциногенни вещества. България е сред петте страни с най-висок процент от 15-годишните тийнейджъри, които са пушили марихуана. Франция, Канада, Италия и Швейцария са другите страни, които заемат челните места. Това сочи изследване на Световната здравна организация, проведено в 42 страни.

„Как малките грешки водят до по-големи“  научиха учениците от двете гимназии в града под Ком, лично от г-жа Диана Любенова, която разказа изключително интересни случаи, свързани с наркотици,  от работата й в Централен софийски затвор, Военномедицинска академия-София, както и в Швейцария. Децата разбраха каква е връзката между марихуаната и шизофренията, между амфетамините, халюцинациите и психозите, между хероина и ранната и мъчителна смърт. Те имаха възможност да видят и данните за последните заловени количества наркотици в Берковица и Монтана и реални снимки от полицейските разследвания, свързани с тях. Накрая на проведените срещи подрастващите с интерес и оживление задаваха и дискутираха с г-жа Любенова въпроси по интересуващите ги теми.

Общинският съвет по наркотични вещества – Монтана гостува в град Берковица на 19 и 21 юни 2017 г. по покана на г-жа Филонка Горанова, секретар на Местната комисия за борба срещу противообществените прояви на малолетните и непълнолетните и г-н Пламен Панайотов – Инспектор ДПС при Ру на МВР-Берковица.