Актуални Новини

КАЛИМАНИЦА СЪБРА ПРИЯТЕЛИТЕ НА РАДИЧКОВ

IMG_8953На 24 октомври 2014 г. се навършиха 85 години от рождението на Йордан Радичков. Събитието събра художници, писатели, журналисти, просто приятели и земляци под клоните на 380-годишния дъб в центъра на някогашното село Калиманица. Инициативата е организирана от Берковското родолюбиво общество в лицето на Милан Миланов-Революцията, дружеството на художниците „Тенец” в Монтана и сдружение „Приятелите на Радичков”. Всички си припомниха с любов и тъга за него, човекът – Радиков.

IMG_8956„ Той създаде цял речник и го въдвори по местожителство в българската проза като излезе и на световната сцена по начин, по който никой друг не успя да го направи, заяви пред събралите се Иван Есенски. Той разказа и за първата постановка на пиесата „Януари” на българската театрална сцена.
Събитието продължи с курбан, народни песни и сладки приказки за на писателя-магьосник, световния разказвач Йордан Радичков.
В Берковица граждани,служители на общинска администрация и почитатели на Йордан Радичков положиха цветя пред символа на IMG_8940творчеството му „Дървото наживота“ в градската градина.