Актуални Новини, Новини

Кампания за насърчаване на здравословния начин на живот сред децата

Община Берковица в лицето на Местната комисия за борба срещу противообществените прояви на малолетните и непълнолетните и РУ на МВР – гр. Берковица в лицето на Инспектор Детска педагогическа стая обединиха усилия в тази нелека задача. В резултат на съвместната работа и във връзка с отправена обща покана, на 16.03.2017 год. в града ни гостува г-жа Диана Любенова от Общинския съвет по наркотични вещества – гр. Монтана. Тя се срещна с учениците от ПГ „Д-р Иван Панов“ гр. Берковица и от Лесотехническа професионална гимназия гр. Берковица, за да им разкаже някои много интересни факти за хранителните добавки.

Г-жа Любенова представи на децата информация за оцветителите, консервантите, подсладителите, овкусителите, захарта. Тя разказа на учениците как, за да се съхранят и продадат изгодно продуктите, те предварително съзнателно се умъртвяват. В тази връзка тя представи филм за картофките и колбасите, който бе особено въздействащ и интересен. В него не бяха спестени ревностно пазените тайни на големите производители и консорциуми, преработващи храните до неузнаваемост.

Г-жа Любенова беседва с гимназистите и за тъмната страна на енергийните напитки, за съдържащите се в тях кофеин и таурин, за вредата от смесването на тези напитки с алкохол. В края на срещата децата научиха и колко опасни са и анаболите и стероидите.

В обобщение на всичко, което чухме и видяхме, на всичко, което научихме и осъзнахме, можем да направим следния извод, с който призоваваме децата: Дълг на възрастните е да покажат и информират, а право на децата е да ни послушат и да избират.

IMG_6799 IMG_6811