Актуални Новини

КМЕТЪТ ДИМИТРАНКА КАМЕНОВА ПОСРЕЩНА СУРВАКАРЧЕТА ПО ПОВОД БАНГО ВАСИЛ

IMG_0391Сурвакарчета от ромския квартал Раковица  гостуваха в Общинска администрация-Берковица по случай празника Банго Васил. Децата бяха посрещнати от кмета на Община Берковица Димитранка Каменова. На празника присъстваха и председателят на ОбС инж. Юлиян Иванов, зам.-кметът Радослав Найденов и гл. експерт „Образование“ Анелия Якимова. Малчуганите бяха изработили сурвакници и сурвакаха за здраве и берекет кмета Каменова. Сред тях бе и 4-годишната Габи, която също пожела здраве и успехи на кмета. Малките сурвакарчета които бяха подготвили и кратка програма с песен за Новата година, получиха подаръци от общинското ръководство. „Бъдете живи и здрави, и много послушни. Учете се, защото образованието ще е много важно за вас“, пожела на децата г-жа Каменова. В разговор с кмета децата споделиха, че искат да продължат да учат и са избрали и професиите, в които да се развиват.

Банго Васил се празнува три дни – на 13, 14 и 15 януари. Празникът е свързан с няколко ромски легенди. В някои от тях Банго Василий е застъпник и защитник на ромите. Той възстановява моста, разрушен от дявола, по който преминават ромите. В други легенди Банго Василий е куц овчар, който спасява давещо се ромско дете или пък приютява бягащ от неприятелите си циганин.

Според друга легенда Свети Василий спасил циганския род от удавяне в бушуващото море. Дълбоките води щели да погълнат ромите, но беловласият светия им изпратил ято гъски. Ромите се покачили на тях и стигнали невредими до отсрещния бряг. Оттогава те почитат своя спасител на 14 януари и в негова чест наричат празника Василица. Банго Василий е семеен празник и задължително се посреща с птиче месо – гъска или петел. На трапезата се слагат още питка, баница с късмети и плодове.

IMG_0396

IMG_0385IMG_0384