Актуални Новини

КМЕТЪТ ДИМИТРАНКА КАМЕНОВА СЕ СРЕЩНА С БИЗНЕСА В БЕРКОВИЦА

IMG_2494Кметът на Община Берковица Димитранка Каменова се срещна с представители на бизнеса. Основната цел на срещата бе установяване пряк контакт с местния бизнес, за да бъдат дефинирани основните трудности, пред които той се изправя, и да се повиши информираността за механизмите, чрез които може да бъде получена подкрепа.

Тези срещи се правят за трета поредна година. В резюме г-жа Каменова представи на присъстващите свършеното до момента и проектите, които се реализират. Кметът сподели, че от 2011 година със своите колеги и Общински съвет са намалили промилите на такса битови отпадъци за юридически лица, които от 6 са станали 3,9 промила. В годините обаче има много стари задължения на фирми, които трудно се събират. Г-жа Каменова допълни, че въпреки безработицата в Берковица трудно се намира работна ръка.

Приоритет ще е усвояването на повече субсидии, с които да се развие малкия и среден бизнес в общината и икономическата стабилност на региона. Сега в Берковица предстои саниране на всички публични сгради по енергийна ефективност, реализирането на проекти за разширяване пътя до зона Ком, направата на минералния водопровод, удължаване на ски пистата и др. Тя с внимание изслуша и проблемите на бизнеса и обеща пълно съдействие и подкрепа от страна на Общината. Г-жа Каменова ще инициира среща на бизнеса и директорите на училища, както и среща на бизнеса с личните лекари, защото се оказа, че във фирма като ЗАИ за 6 месеца имат 1000 болнични дни. Други проблеми, които стоят пред местния бизнес е невъзможността на строителните фирми да участват в търгове на общината, инфраструктурата, която видимо вече се подобрява, намирането на работна ръка и др. От разговорите стана ясно и това, че е необходимо създаване сдружение на бизнеса и работа с общи усилия. В края на разговорите кметът Димитранка Каменова каза, че усилията на общината са насочени към туризма, инфраструктурата и забележителностите. Тя гарантира подкрепата си на бизнеса и подчерта, че 2016 година ще бъде още по-добра във финансово отношение.