Актуални Новини, Новини

КМЕТЪТ ДИМИТРАНКА КАМЕНОВА СЕ СРЕЩНА С УПРАВНИЦИТЕ НА СЕЛАТА В ОБЩИНАТА, МЕДИАТОРИ И ПОЛИЦАИ

Днес, 20.03.2020 година, в Заседателната зала на Общинска администрация – Берковица, Кметът на Община Берковица Димитранка Каменова проведе среща с кметовете и кметските наместници на населените места на територията на община Берковица, медиатори и представители на РУ на МВР – Берковица, на която бе обсъдена реакцията при евентуална зараза с коронавирус и превенцията за недопускане на разрастването й. Г-жа Каменова призова всички управници на селата към засилен контрол на лицата, идващи от чужбина, в поверените им села. При констатиране на такова лице, своевременно да информират, за да се извършат действия за ограничаване евентуалното разпространение на коронавируса. Призова медиаторите да информират хората за опасността, която крие инфектирането с COVID – 19, и сериозността на ситуацията, да следят за спазване на карантината от гражданите, да запознават населението с начините за предпазване от заразяване. Предоставен бе списък с актуалните телефонни номера на всички лични лекари на територията на Община Берковица на всички управници на селата.

На кметовете, кметските наместници и медиаторите бе разяснен начинът за подаване на сигнали по съответния ред за лица, неспазващи мерките за карантинния период от 14 дни. Уточнено бе, че такива се прилагат спрямо групи лица, влезли в пределите на Република България или били в контакт с лица категоризирани като рискови.

Г-жа Каменова отново призова всички присъстващи да се включат в подпомагането на възрастните хора, които живеят сами или имат заболявания, в ситуацията на извънредно положение заради коронавируса COVID -19, чрез доставка на лекарства и хранителни продукти от първа необходимост. Социалният патронаж предлага услуги в гр. Берковица, с. Котеновци и с. Замфирово. Г-жа Каменова напомни на всички, че в тази епидемичната обстановка, в която се намира страната, Община Берковица ще окаже съдействие на желаещите от останалите населени места да ползват патронажните услуги, чрез доставка на топла храна на място, като ангажиментът ще бъде на местните управници. Общинска администрация – Берковица напомня за двата горещи телефонни номера – 0882504576, 0884029213, на които ще се приемат обаждания от хора, имащи нужда от закупуване на хранителни продукти и медикаменти. Услугата е за самотни възрастни и болни хора, които нямат възможност да излизат и нямат близки, които да им помогнат. От доставките до врата ще могат да се възползват и хора, поставени под карантина. По този начин Община Берковица се надява да помогне на нуждаещите се в създалата се сложна епидемиологична обстановка и извънредно положение заради Covid-19.

Към този момент на територията на община Берковица няма регистрирани случаи на заразени лица с вируса COVID – 19. Ежедневно се извършват проверки на търговските обекти на територията на община Берковица от представители на различни институции, в това число и от РЗИ, за спазване на мерките за безопасност, разпоредени със Заповед на Министъра на здравеопазването Кирил Ананиев. Тече ежедневен обмен между кмет, кметове и кметски наместници, служители на РУ на МВР – Берковица и инспектори на РЗИ. Представителите на полицията апелираха към всички присъстващи да им сигнализират при струпване на повече хора на едно място. Увериха, че на всички ГКПП в България се осъществява строг контрол и предоставиха телефонни номера за сигнали, свързани с нарушения на мерките, разпоредени от здравните власти – 0953/88710, 0953/88720, както и на 112.