Актуални Новини

КОЛЕДНО ИЗЛОЖЕНИЕ

img_6411На 19 декември 2016 г. в Детски център „Камбанка“ официално бе открито коледно изложение, организирано от кметство село Котеновци и Второ ОУ „Христо Смирненски“. Изложението се провежда благодарение изпълнение на проект „Заедно с грижа за развитието на село Котеновци“, финансиран от Европейската комисия чрез Търговско-промишлена палата, град Враца по програма EUROPE AID и е част от проект RURAL DEAR AGENDA EYD 2015. Насочен е към план за обучение за развитие на селските райони и повишаване на обществената осведоменост. Гости на събитието бяха Галя Николова – отдел „Култура“ към ОбА-Берковица, Данаил Райков, дългогодишен директор на Второ ОУ img_6415„Христо Смирненски“ и настоящият му директор Виктория Недкова и Мариела Петкова – ръководител проекти към Търговско-промишлена палата – Враца.
През последните три месеца бенефициентите по проекта – възрастни и деца , жители на село Котеновци усилено са се трудили и са изработили прекрасните коледни сувенири, сурвачки, плетива и изтъкани на стан изделия. Присъстващите на събитието имаха възможност да се насладят на прекрасните творби, създадени с много талант и въображение и съобразени с българските фолклорни традиции. Така, както в миналото са img_6417плели, тъкали и вплитали нашите предци.
Владимир, Даниел и Юнес поздравиха своите гости с няколко стихотворения, а кметът на кметство село Котеновци Венета Асенова разказа с няколко думи за проекта. Той е стартирал през месец август с почистване на коритото на река Златица и засаждане на широколистни дървета. Според народната мъдрост, който е засадил поне едно дърво в живота си, не е живял напразно. Ето защо, всеки участник в мероприятието е засадил „своето“ дърво, за което да се грижи. През месец септември в село Котеновци са проведени и двудневни обучения на тема „Устойчиво развитие“. Били са засегнати и глобални теми – здравеопазване, образование, бедност, безработица.
Всички присъстващи на Коледното изложение останаха очаровани от труда и ентусиазма на децата и възрастните хора.