Актуални Новини

КОМ ЕМИНЕ С РЕКОРД ПРИ ПРЕОДОЛЯВАНЕ С ВЕЛОСИПЕД И ПЛАНИНСКО БЯГАНЕ

15342651943cee37Нов рекорд: между Ком и Емине с колело за по-малко от 3 дни Илко Илиев подобри рекорда за скоростно преминаване и постави във фокуса на вниманието най-дългия маркиран пешеходен туристически маршрут Ком-Емине. Божидар Антонов пък счупи рекорда на най-добрия ни планински бегач Кирил Николов – Дизела и подобри постижението му от 4 дни, 13 часа и 5 минути по маршрута Ком – Емине.

За наша гордост маршрута на постигнатите рекорди  започва от върха, в чието подножие се е сгушила родната ни Берковица. Градът на Радичков, приютявал патриарха на българската литература Иван Вазов, пословичен с малините си и прекрасната природа и климат очаква следващите си ентусиасти, с надеждата, че рекордите на двамата спортисти ще вдъхновят мнозина.

А ето как се е осъществил пробега и преодоляването с велосипед на Ком-Емине, наричан в миналото „Маршрут на дружбата“.

Илко Илиев  измина разстоянието от 600 км по сложният старопланински релеф за 2 дни, 22 часа и 04 минути, като подобри предишния рекорд на Борислав Йорданов с 45 минути.

През цялото време Илиев си е позволил сън само два пъти – веднъж от 45 минути и втори път от 20 минути.

Въпреки тежкия терен и множеството възникнали усложнения по маршрута, целта беше постигната след рязко увеличаване на темпото в последния 100-километров участък до нос Емине.

Божидар Антонов пък счупи рекорда на Дизела.

Той имаше аванс от около 5 часа в средата на маршрута и успя да премине дистанцията с нов върхов резултат.