Култура

БЕРКОВСКА ДУХОВА МУЗИКА

БЕРКОВСКА ДУХОВА МУЗИКА
БЕРКОВСКАТА ДУХОВА МУЗИКА Е ЕДИН ОТ НАЙ-СТАРИТЕ ОРКЕСТРИ ПО НАШИТЕ ЗЕМИ
През 1902 година ентусиазирани млади интелектуалци от град Берковица сформират духов оркестър. Съставът се разраства и през годините е с различен статут – градски, военен, общински. Натрупва богат репертоар от увертюри, маршове, валсове, полки, мазурки, обработка на класическа музика и фолклор.
Берковската Духова Музика е основен участник в хитовата песен на Лили Иванова “Ветрове”, както и в множество колаборации с други популярни изпълнители. Често партнира на актьорите и музикантите от екипа на Слави Трифонов и 7/8,гостува в музикалните телевизионни риалити на България. Във финала на “Мюзик айдъл” – 1, заедно с Куку Бенд съпровожда победителката Невена Цонева.
Берковската Духова Музика има успешни изяви в I и II международен фестивал на духовите оркестри гр. Верия – Гърция в съвместни концерти с оркестрите на Горан Брегович и Бобан Маркович, както и със състави от САЩ, Франция, Индия, Сърбия, Турция, Македония, Румъния. Участва на Първи фестивал “Хонки – тонк” в България. Печели Специалната награда на медиите на Международния фолклорен фестивал в гр.Гориция – Италия; има покана за специално участие на известния балкански фестивал за духова музика в Сърбия – Гуча, печели наградата за най-добро изпълнение на хоро в България на Международния фестивал в чест на най известния композитор на народна музика за духови оркестри – Дико Илиев. Открива и съпровожда Първи фестивал на Ракията – НДК – 2015г.
Основатели на “БДМ ФЕСТ – Северозападен Фестивал на Духовата Музика” в партньорство с Община Берковица. Фестивалът се провежда ежегодно през септември и е част от празника на гр. Берковица. Следващото, шесто издание на фестивала, е на 4 и 5 септмеври 2022г.
През 2022 година се навършват 120 години духова музика в Берковица. БДМ подготвя серия от събития и медийни изяви в тази връзка, съвместно с Община Берковица. Предстои издаването на книга с историята на БДМ, концерт „БДМ и Приятели” в зала 1 на НДК, документален филм, участия в телевизионни предавания в подкрепа на кампанията.
Берковската Духова Музика винаги търси нови и атрактивни форми на изява. Но никога не забравя най – важното: непрекъсната, голяма балканска веселба на много и най-различни тържества.
Повече информация:
https://www.showbdm.com/bdm
https://www.facebook.com/bdmfestonline

Телефони за връзка:
Росен Красимиров +359888884163
Георги Красимиров – Герасим +359876544112