АКТУАЛНО

КУЛТУРЕН АФИШ

На 31 януари 2014г. от 17.30 часа  в ДЦ „Камбанка“ в Берковица на среща-разговор ще бъде представена книгата на Роси Савова – „Въглени за късна есен“. Премиерата на книгата се проведе тържествено в гр. София на 17.01.2014 г. в присъствието на Слави Георгиев – Председател на Съюза на българските писатели, известни поети, писатели и литературни критици, близки и приятели на авторката. 

ЗАПОВЯДАЙТЕ!

 На 7 януари 2014 г. излезе от печат поетичната книга “Въглени за късна есен” на Росица Ангелова Савова

Росица Ангелова Савова е родена през 1958 г. в гр. Берковица, област Монтана. На родителите ú, учителите Миланка и Ангел Ангелови, е заслугата да обикне книгите и с тяхната подкрепа  да започне да се занимава с литература от ранна детска възраст.   

Средно образование Роси Савова завършва във ІІ-ро ОУ “Христо Смирненски” и гимназия “Д-р Иван Панов” в Берковица. Продължава в ИНДУ “Лазар Станев” в гр. Плевен. По-късно завършва Начална училищна педагогика във ВТУ „Св. Св. Кирил и Методий”.

             Дълги години живее гр. Севлиево. Работи като начален учител, а по-късно като завеждащ сектор културно-масова работа в Дом на културата към завод “Ненко Илиев” (сега ЕМКА). Там пише стихове и сценарии. Член е на редакционния екип на заводски вестник „Червено знаме”. Председател е на литературен клуб.

             Участва в републиканските фестивали за художествена самодейност от 1981 до 1987 год. и има много общински, областни и републикански отличия. Носител е на сребърен и бронзов медал за поезия.

             В момента е учител в СОУ „Христо Ботев” –  град Козлодуй.

             Пише поезия за деца и възрастни, проза, сатира и детски пиеси.

             Творби на Роси Савова са публикувани във вестниците „Народна младеж”, „Балканско знаме” (Габрово), „Росица” (Севлиево), „Ком” (Берковица), в литературен алманах „Бразди”, в електронните вестници „Ботевски глас” и “Меломан” (Козлодуй).

             Нейни стихове са печатани и в чужбина – през 1984 г. в превод на украински във вестник „Заря” и през 2010 г. в сайт на българската културна общност в Чикаго.

         Участва в VІ национален конкурс “Очи за себе си” на сайт “ХуЛите” и галерия “Актив АРТ” – гр. Варна, където стихотворението ú „Неделя” е номинирано в първите 10 сред 250 участвали. На следващия VІІ конкурс получава ІІ-ра награда за проза с разказа “Ало, ало”. В същия сайт за нова българска литература публикува поезия и проза под името Valchebnica. Има публикации и в литературен сайт „Откровения”.

           През 2008 год. е отпечатана стихосбирката ú “Вълшебства” – частно уникатно издание в ограничен тираж, ръчна изработка.

 

           На 7 януари тази година излезе последната книга на Роси Савова – “Въглени за късна есен”. Тя е сред юбилейните 10 книги на издателство “ХуЛите”.  Художник на книгата е Рая Христова. Отговорен редактор – Ники Комедвенска. Графично оформление и предпечат – Светла  Стайкова.

 Няколко въглена и една стоплена есен

 Късна е тази книга на Роси Савова, но затова пък е събрал мъдростта и опита на няколко житейски сезона. Тази толкова женска поезия е приютила в себе си и топлината на семейното огнище, и всички среднощни съмнения, и цялата болка на живота. Тя може да те погали като милувка, но и да те повали като удар с чук…

Стоте лица на жената – непредсказуема, ласкава и загадъчна… Тази, която може да превърне живота си в орисия на мъжа до себе си, да му стане „дъб в усоето и стих неписан”, да прости откраднатите мисли по съперницата, но не се заблуждавай, драги ми Читателю – усети ли предателството на любимия, няма прошка: „свит юмрук и… десен прав”.

Завладяваща е тази ретроспекция на живота – завладяваща като изповед, но и като равносметка: понякога омиротворена като приспивните вълни на морето, понякога горчива до невъзможност от предателства…

Но над всичко това се извисява топлината на дома – една позабравена ценност в студената човешка зима. Домът, който е отворен винаги за децата, за приятелите. Домът с всичките наши делници, но най-вече с празниците… А е толкова трудно да създадеш такъв дом, повярвай ми, Читателю!

И докато пътувах по страниците на тази книга, все едно си бях у дома – сред топлината и уюта на няколко въглена и една стоплена житейска есен…

Пожелавам тази топлина и на теб, неизвестни Читателю!

                                             

 Ники Комедвенска

 

Share on facebook
Facebook
Share on twitter
Twitter
Share on linkedin
LinkedIn
Share on google
Google+
Share on pinterest
Pinterest
Share on whatsapp
WhatsApp
Share on telegram
Telegram
Share on email
Email

МОЖЕ БИ ВИ ИНТЕРЕСУВА И :

Лого Община Берковица
Актуални Новини

ОБЯВА ЗА КОНКУРС

ОБЩИНА БЕРКОВИЦА ОБЯВЯВА На основание Заповед на кмета на Община Берковица РД№15- 179/22.03.2023 г. и чл. 91, ал. 1 и

ВИЖТЕ ОЩЕ »
РЕДОВНО ГОДИШНО-ОТЧЕТНО СЪБРАНИЕ НА "ДРУЖЕСТВО НА ХОРА С УВРЕЖДАНИЯ" И ПК "КЛИСУРА"
Актуални Новини

ПРОВЕДЕ СЕ РЕДОВНО ГОДИШНО-ОТЧЕТНО СЪБРАНИЕ НА “ДРУЖЕСТВО НА ХОРА С УВРЕЖДАНИЯ” И ПК “КЛИСУРА” СЕЛО БЪРЗИЯ

На 16.03.2023 г. се проведе редовно годишно-отчетно събрание на “Дружество на хора с увреждания” и ПК “Клисура” село Бързия. На

ВИЖТЕ ОЩЕ »
ПОПУЛЯРНИ ЕТИКЕТИ
covid-19 (28) Бюджет (7) Кмет на Община Берковица (22) ЛПГ (7) МИГ Берковица и Годеч (7) Образование (41) Община Берковица (343) Общинска администрация-Берковица (28) Общински съвет-Берковица (23) Обява (12) Природни забележителности (21) СУТ (17) административни услуги (13) берковица (15) ваканция&спа експо (7) велислав захариев (6) детска градина (6) детски градини (7) дневен ред (8) заповед (10) заповеди на кмета (23) кмет берковица (8) кмет община берковица (8) конкурс (9) културни забележителности (17) общинска администрация (54) общински съвет - берковица (6) обява община берковица (7) обявление (63) основни училища (8) отдел строителство (18) поздравителен адрес (18) приложно колоездене (6) проект (10) противоепидемични мерки (27) редовна сесия (8) социални дейности (14) социални услуги (9) спорт (12) спортни клубове (11) съветници (8) съобщение (10) туризъм (32) услуги (13) училища в Община Берковица (7)
QR Code

ПОСЛЕДНИ НОВИНИ - АКТУАЛНО

Лого Община Берковица
Актуални Новини

СЪОБЩЕНИЕ

Във връзка с изборите за народни представители на 2 април 2023 г., уведомяваме избирателите с постоянен адрес в квартал “Беговица”,

ВИЖТЕ ОЩЕ »
Лого Община Берковица
Актуални Новини

СЪОБЩЕНИЕ НА ОСНОВАНИЕ ПАРАГРАФ 4, АЛ. 2 ОТ ДОПЪЛНИТЕЛНИ РАЗПОРЕДБИ НА ЗАКОН ЗА УСТРОЙСТВО НА ТЕРИТОРИЯТА /ЗУТ/

На вниманието наИрена Тодорова, гр. Монтана, бул. “Трети март”, вх. В, ет. 3, ап. 9Илонка Иванова, гр. Монтана, ж.к. ,,Младост“,

ВИЖТЕ ОЩЕ »

Запишете се за нашия Е-Бюлетин

Newsletter - Община Берковица

Имате Въпроси?
С радост ще Ви отговорим!

Facebook Twitter Email Pinterest linkedin WhatsApp WhatsApp Telegram Viber
Този уебсайт използва бисквитки за подобряване на посетителското преживяване. Използвайки уебсайта Вие се съгласявате с тяхното приложение в законовите рамки.