АКТУАЛНО

КУЛТУРЕН АФИШ

На 31 януари 2014г. от 17.30 часа  в ДЦ „Камбанка“ в Берковица на среща-разговор ще бъде представена книгата на Роси Савова – „Въглени за късна есен“. Премиерата на книгата се проведе тържествено в гр. София на 17.01.2014 г. в присъствието на Слави Георгиев – Председател на Съюза на българските писатели, известни поети, писатели и литературни критици, близки и приятели на авторката. 

ЗАПОВЯДАЙТЕ!

 На 7 януари 2014 г. излезе от печат поетичната книга “Въглени за късна есен” на Росица Ангелова Савова

Росица Ангелова Савова е родена през 1958 г. в гр. Берковица, област Монтана. На родителите ú, учителите Миланка и Ангел Ангелови, е заслугата да обикне книгите и с тяхната подкрепа  да започне да се занимава с литература от ранна детска възраст.   

Средно образование Роси Савова завършва във ІІ-ро ОУ “Христо Смирненски” и гимназия “Д-р Иван Панов” в Берковица. Продължава в ИНДУ “Лазар Станев” в гр. Плевен. По-късно завършва Начална училищна педагогика във ВТУ „Св. Св. Кирил и Методий”.

             Дълги години живее гр. Севлиево. Работи като начален учител, а по-късно като завеждащ сектор културно-масова работа в Дом на културата към завод “Ненко Илиев” (сега ЕМКА). Там пише стихове и сценарии. Член е на редакционния екип на заводски вестник „Червено знаме”. Председател е на литературен клуб.

             Участва в републиканските фестивали за художествена самодейност от 1981 до 1987 год. и има много общински, областни и републикански отличия. Носител е на сребърен и бронзов медал за поезия.

             В момента е учител в СОУ „Христо Ботев” –  град Козлодуй.

             Пише поезия за деца и възрастни, проза, сатира и детски пиеси.

             Творби на Роси Савова са публикувани във вестниците „Народна младеж”, „Балканско знаме” (Габрово), „Росица” (Севлиево), „Ком” (Берковица), в литературен алманах „Бразди”, в електронните вестници „Ботевски глас” и “Меломан” (Козлодуй).

             Нейни стихове са печатани и в чужбина – през 1984 г. в превод на украински във вестник „Заря” и през 2010 г. в сайт на българската културна общност в Чикаго.

         Участва в VІ национален конкурс “Очи за себе си” на сайт “ХуЛите” и галерия “Актив АРТ” – гр. Варна, където стихотворението ú „Неделя” е номинирано в първите 10 сред 250 участвали. На следващия VІІ конкурс получава ІІ-ра награда за проза с разказа “Ало, ало”. В същия сайт за нова българска литература публикува поезия и проза под името Valchebnica. Има публикации и в литературен сайт „Откровения”.

           През 2008 год. е отпечатана стихосбирката ú “Вълшебства” – частно уникатно издание в ограничен тираж, ръчна изработка.

 

           На 7 януари тази година излезе последната книга на Роси Савова – “Въглени за късна есен”. Тя е сред юбилейните 10 книги на издателство “ХуЛите”.  Художник на книгата е Рая Христова. Отговорен редактор – Ники Комедвенска. Графично оформление и предпечат – Светла  Стайкова.

 Няколко въглена и една стоплена есен

 Късна е тази книга на Роси Савова, но затова пък е събрал мъдростта и опита на няколко житейски сезона. Тази толкова женска поезия е приютила в себе си и топлината на семейното огнище, и всички среднощни съмнения, и цялата болка на живота. Тя може да те погали като милувка, но и да те повали като удар с чук…

Стоте лица на жената – непредсказуема, ласкава и загадъчна… Тази, която може да превърне живота си в орисия на мъжа до себе си, да му стане „дъб в усоето и стих неписан”, да прости откраднатите мисли по съперницата, но не се заблуждавай, драги ми Читателю – усети ли предателството на любимия, няма прошка: „свит юмрук и… десен прав”.

Завладяваща е тази ретроспекция на живота – завладяваща като изповед, но и като равносметка: понякога омиротворена като приспивните вълни на морето, понякога горчива до невъзможност от предателства…

Но над всичко това се извисява топлината на дома – една позабравена ценност в студената човешка зима. Домът, който е отворен винаги за децата, за приятелите. Домът с всичките наши делници, но най-вече с празниците… А е толкова трудно да създадеш такъв дом, повярвай ми, Читателю!

И докато пътувах по страниците на тази книга, все едно си бях у дома – сред топлината и уюта на няколко въглена и една стоплена житейска есен…

Пожелавам тази топлина и на теб, неизвестни Читателю!

                                             

 Ники Комедвенска

 

Facebook
Twitter
LinkedIn
Pinterest
WhatsApp
Telegram
Email

МОЖЕ БИ ВИ ИНТЕРЕСУВА И :

Актуални Новини

С ГРИЖА КЪМ ПРИРОДАТА

Децата от детска градина  “Васил Левски”, с. Бързия дадоха нов живот на дръвчето, което им бе дарено от кмета Радослав

ВИЖТЕ ОЩЕ »
Актуални Новини

УЧЕНИЦИ ОТ ПГ „Д-Р ИВАН ПАНОВ“ СА ПЪРВИТЕ ДОБРОВОЛЦИ, КОИТО СЕ ВКЛЮЧИХА В ПОЧИСТВАНЕТО НА ЛЕСОПАРК КАЛЕТО

Учениците от 9-ти и 12-ти клас на Профилирана гимназия „Д-р Иван Панов“, гр. Берковица се включиха активно в почистването на

ВИЖТЕ ОЩЕ »
Лого Община Берковица
Комисии

ПРОТОКОЛИ ОТ ЗАСЕДАНИЯ НА ПОСТОЯННИТЕ КОМИСИИ КЪМ ОБЩИНСКИ СЪВЕТ – БЕРКОВИЦА

Постоянна комисия по бюджет, финанси и следприватизационен контрол; Постоянна комисия по обществен ред, сигурност, спорт, младежки дейности, връзка с граждански

ВИЖТЕ ОЩЕ »
ПОПУЛЯРНИ ЕТИКЕТИ
covid-19 (28) Кмет на Община Берковица (72) Къща музей "Иван Вазов" (12) МБАЛ БЕРКОВИЦА (12) МИГ Берковица и Годеч (31) НЧ "Иван Вазов - 1872" (20) ОП Региони в растеж (18) Образование (41) Община Берковица (716) Общинска администрация-Берковица (106) Общински съвет-Берковица (46) Обява (46) Природни забележителности (21) Проект енергийна ефективност (12) СУТ (17) административни услуги (13) берковица (20) вик берковица (27) град Берковица (40) дневен ред (21) заповед (16) заповеди на кмета (23) избори (19) изложба (13) кмет община берковица (22) конкурс (15) културни забележителности (17) музеен комплекс - Берковица (32) общинска администрация (56) обява община берковица (13) обявление (93) обявление отдел СУТ (42) отдел строителство (23) подробен устройствен план (16) поздравителен адрес (28) проект (15) противоепидемични мерки (27) редовна сесия (17) социални дейности (14) социални услуги (15) спорт (12) съобщение (20) туризъм (32) уведомление (17) услуги (13)
QR Code

ПОСЛЕДНИ НОВИНИ - АКТУАЛНО

Актуални Новини

С ГРИЖА КЪМ ПРИРОДАТА

Децата от детска градина  “Васил Левски”, с. Бързия дадоха нов живот на дръвчето, което им бе дарено от кмета Радослав

ВИЖТЕ ОЩЕ »

Запишете се за нашия Е-Бюлетин

Newsletter - Община Берковица

Имате Въпроси?
С радост ще Ви отговорим!

Facebook Twitter Email Pinterest linkedin WhatsApp WhatsApp Telegram Viber
Този уебсайт използва бисквитки за подобряване на посетителското преживяване. Използвайки уебсайта Вие се съгласявате с тяхното приложение в законовите рамки.