Актуални Новини, Новини

ЛАЗАРОВДЕН Е!

Лазаровден е първият от трите големи празника, свързани с чудото на Възкресението, следван от Цветница и Великден. Лазаровден или Лазарница е християнски празник, посветен на Възкресението на Лазара. Според народните вярвания Лазаровден е празник на възраждането на природата. Гори и пасбища се събуждат за нов живот. Празникът се отбелязва в съботата на шестата седмица от Великия пост и осем дни преди Великден.

Най-характерният български обичай на този ден е Лазаруването. В същността си той е посветителски обред, през които трябва да преминат всички девойки, за да могат да минат под венчило. Момичетата, облечени в невестини дрехи взети на заем, ходят от къща на къща и пеят за женитба, любов, здраве и плодородие. Интересното е, че лазарските песни се изпълняват единствено в този ден от годината и по никакъв друг повод. Обичаят завършва на другата сутрин с ритуала „кумичене”, при който девойките пускат венчетата си по реката. Тази, чиято китка пристигне първа, се обявява за кумица и останалите й отдават почит през цялата година.

В деня на празника две моми носят кошници за яйца, защото лазарките се даряват само с бели яйца. Други две носят криваци (дебели тояги) – символично по този начин играят мъжка роля. Случва се едната да носи кривак, а другата балтия (брадва) и тя се нарича Лазарова булка.

Празникът носи пролетното настроение. Много хора в градовете и селата очакват днес да чуят песента на лазарките по улицата, за да им отворят широко врати и да ги посрещнат в домовете си!

Имен ден празнуват Лазар, Лазарина, Лазарка, Лъчезар, Лазарин, Лалка, Лалко, Лала и Лалю.

Честито на имениците!