Актуални Новини, Новини

ЛАЗАРОВДЕН И ЦВЕТНИЦА ПРЕЗ ОЧИТЕ НА ДЕЦАТА НА БЕРКОВИЦА

Феерия от цветове, фолклорни ритми, звучни мелодии, аромат на обичаи! Децата на Берковица рисуват, вплитат в стихове и пеят, а темата е „Пролетни празници – Лазаровден и Цветница“. Възпитаниците на ДГ „Звънче“, ДГ „Пролетна дъга“, 2. ОУ „Христо Смирненски“ и 3. ОУ „Иван Вазов“, Берковица, озариха света с усмивки и го оцветиха в ярките краски на радостта и щастието.

Всяка година Община Берковица организира празник по повод светлите празници – Великден, Лазаровден и Цветница. И през тази 2020 традицията не е забравена, но се провежда по нетрадиционен начин. Невъзможността за близки контакти между участниците в събитието породи необходимостта от дистанционното му провеждане. Подрастващите от нашия град, под ръководството на родители и учители, изобразяват най-слънчевите и най-пъстрите празници в пролетния обреден календар на българина с четка и бои, чрез музика и чрез поезия. С творбите си талантливите  деца откриват пред всички нас чудния свят на традициите и изкуството и докосват сърцата ни с шарени мотиви, безброй нюанси, весели мелодии.

В трудните дни, в които се намира светът, в условията на физическо дистанциране, желанието да бъдем единни и да опазим българското е и желание да запазим силата си и борбения си дух. Следвайки дирята на нашите предци и не забравяйки всичко онова, което ни е съхранило като народ, предаваме от поколение на поколение родното, изконното, истинското.  За да помним и пазим!

И нека цветята на нашия град – децата на Берковица, със своите очарователни усмивки, позитивно настроение, грейнали лица и богати на цвят и звук творби, да превърнат личния ни свят във вълшебна палитра от щастие.

Светли празници!

Бъдете здрави!

Всички, сътворени от децата произведения, можете проследите в публикациите на facebook страницата на Община Берковица.

watermarked-zvanche