Актуални Новини

ЛЕКАРИТЕ ОТ БОЛНИЦАТА В БЕРКОВИЦА ПОДКРЕПИХА ПРОТЕСТА НА КОЛЕГИТЕ СИ ОТ ОБЩИНСКИТЕ БОЛНИЦИ В СТРАНАТА

На 15 януари 2018 г. Сдружението на общинските болници в страната организира ефективен протест под  мотото  „Спрете унищожаването на общинското здравеопазване!“.

Лекарите и служителите от МБАЛ- Берковица подкрепиха протеста на колегите си, но не стачкуваха ефективно, за да не спират работа. Прокуристът на болницата в Берковица г-жа Юлия Веселинова е уточнила пред представители на медии, че лечебното заведение не се е включило, защото в първия ден от седмицата през болницата минават много пациенти. Тя е допълнила още, че работещите в болницата в Берковица са напълно солидарни с колегите си от другите общински болници в страната и настояват общинските болници да работят по съвременни цени на клиничните пътеки, а не по цени от 2006 година, както е сега.

Болницата в Берковица има пет отделения – хирургия, АГО, Неврологично, Детско и Вътрешни болести. Ако се допусне тя да фалира, то хората в общините Берковица и Вършец ще останат без лечебно заведение и ще трябва да пътуват до Монтана. Това ще ги натовари с допълнителни разходи е категорично и общинското ръководство. Направленията за преглед при специалист също не достигат. Нужна е реформа, но не за сметка на закриването на общинските болница, е позицията на общината. Засега Берковица успява да осигури макар и трудно задържането на лекарите и сестрите и издръжката на болницата.