Актуални Новини

ЛИТЕРАТУРНО ЧЕТЕНЕ СЪБРА УЧЕНИЦИ И УЧИТЕЛИ ОТ ЛЕСОТЕХНИЧЕСКА ПРОФЕСИОНАЛНА ГИМНАЗИЯ – БЕРКОВИЦА В ГРАДСКАТА ХУДОЖЕСТВЕНА ГАЛЕРИЯ

„С диви круши и резенче хляб във торбата

тя пристигна – хвърли в ръцете ми шала

и прошепна: „Аз съм Мария… Аз съм жената

на всички мъже и на мъртвите даже.“

IMG_2537Със стихотворението на Борис Христов „Жената Мария“  в изпълнение на Горан Атанасов, учител по литература в Лесотехническа професионална гимназия, бе дадено началото на литературното соаре в Градска художествена галерия – Берковица на 22 октомври 2018 г. Мероприятието е част от инициативите на учебното заведение, посветени на Националната седмица на четенето.

На тема: „Книгата, която ме впечатли“ възпитаници от 10. до 12. клас на Лесотехническа професионална гимназия четоха пред публика откъси от избрани произведения. Любима книга бе донесла и IMG_2543директорката на учебното заведение г-жа Христина Христова. Тя прочете откъс от „Стопанката на Господ“ на Розмари Де Мео. В литературното четене се изявиха 5 гимназисти, които представиха пред присъстващите, сред които и учителката по литература г-жа Йорданка Любенова, стихове, разкази и откъси от романи.

Михаела от 12. клас на ЛПГ прочете откъс от разказа на Елин Пелин „Занемелите камбани“. Нейната съученичка Симона си бе избрала едно от стихотворенията на любимия й поет Вапцаров  – „Вяра“. Така тя ни представи  Вапцаровата поезия като поезия за човека – обикновен, IMG_2542уязвим, осмислил истината за света, мечтаещ, вярващ, всеотдаен. В света на един съвременен писател, чийто почерк е разпознаваем, а мащабът на разказите му – огромен, ни пренесе Павла. Тя запозна присъстващите с разказа „Предизборен клип“ на Деян Енев. Неостаряващата момчешка история на Том Сойер бе избрал за прочит Алекс. За монолитния и затворен свят на българското семейство отново с вълнение си припомнихме с откъс от „Железният светилник“  на Димитър Талев, представен от Никол. В литературното четене се включи и Петя Генова, преподавател в ЛПГ, която бе избрала „Площад“ на Петър Чухов, съставител, редактор и автор на предговора на първата антология на българското хайку, издадена в чужбина – двуезичният сборник (на унгарски и български) „Más-más csönd / Различна тишина“ (Napkut Kiado, Budapest, 2012). Тя рецитира и стихотворението „От светлата страна на самотата“, чийто автор запази в тайна. Литературното соаре завърши с прочит на произведение от Радичково творчество – разказът „Ибис“ от  „Нежната спирала“. Тази седмица освен, че е обявена за Национална седмица на четенето, съвпада и с 89-годишнината от рождението на един от най-изявените творци на Северозапада – Йордан Радичков.