АКТУАЛНО

ЛEСОТЕХНИЧЕСКА ПРОФЕСИОНАЛНА ГИМНАЗИЯ – БЕРКОВИЦА Е ВОДЕЩО ПРОФЕСИОНАЛНО УЧИЛИЩЕ В ОБЛАСТТА

20190509_113528По повод 110 г. от създаването на първото професионално училище в област Монтана – ЛПГ, и от началото на професионалното образование в областта в Монтана се проведе панорама на професионалното образование и обучение.

“През 1909 година се дава началото на професионално образование в региона с откриването в Берковица на Окръжно столарско училище като филиал на Русенското столарско училище. Целта е да се запознаят учениците и техните родители с възможностите, които предлагат професионалните училища в област Монтана”, каза на IMG_20190509_100345откриването Трайка Трайкова, началник на РУО Монтана.

Областният  управител Росен Белчев и кметът Златко Живков също подчертаха нуждата от добри професионални кадри – в полза на бизнеса и на собствената реализация на младите хора.

Първи се изявиха представителите на ЛПГ-Берковица.

„Тази година е много специална за нас – учителите и учениците, нашето училище навършва 110 г. и е най-старото професионално училище в област Монтана. По този начин се поставят и основите на професионалното образование в цялата област.“

Учебно заведение, свързано с грижата за гората, дърводобива и механизацията е логично да има точно в Берковица, която е заобиколена от този природен ресурс.

Вековните букови, дъбови и иглолистни гори не само разхубавяват града ни, но и дават възможност за поминък на хората.

Именно управлението и грижата за горите дава облик на професионалното образование в ЛПГ.

В момента училището предлага две прагматични и устойчиви във времето специалности –

МЕХАНИЗАЦИЯ НА ГОРСКОТО СТОПАНСТВО с професия – техник-механизатор

И ГОРСКО И ЛОВНО СТОПАНСТВО  с професия – техник-лесовъд.

И двете специалности са съобразени с реалната нужда от кадри в сферата на горите.

По специалността „Горско и ловно стопанство“ курсът на обучение е петгодишен. Учебната програма е балансирана и дава възможност както за добра общообразователна подготовка, така и за специализирана професионална подготовка.

Специалността е с разширено изучаване на английски език и втори език – немски.

Включени са богат набор от специални предмети в областта на професионалната подготовка – като ботаника с дендрология, горско и ловно стопанство, горски недървесни ресурси, предприемачество и др.

В специалността „Механизация на горското стопанство“ курсът на обучение е петгодишен с изучаване на английски и руски език.

Професионалната подготовка включва предмети като механизация на горското стопанство, лесоползване, ремонтно дело, управление на МПС, ботаника с дендрология и др.

Учениците в тези паралелки преминават безплатно обучение за управление на автомобил категория В и за трактор.

Друг плюс за професионална реализация след завършване на средното образование е, че учениците получават свидетелство за правоспособност за работа с моторен трион и храсторез.

Представена бе и добрата материална база и безплатния транспорт за учениците, ползотворното сътрудничество с бизнеса, Регионална дирекция на горите, Държавно горско стопанство – Берковица и Учебно опитно горско стопанство – с. Бързия – база на Лесотехническия университет.

Щандът на ЛПГ бе най-атрактивен и предизвика интерес след останалите училища и гостите.

На 15-ти май училището официално ще отбележи годишнината и ще изпрати випуск 2019 г.

Share on facebook
Facebook
Share on twitter
Twitter
Share on linkedin
LinkedIn
Share on google
Google+
Share on pinterest
Pinterest
Share on whatsapp
WhatsApp
Share on telegram
Telegram
Share on email
Email

МОЖЕ БИ ВИ ИНТЕРЕСУВА И :

Лого Община Берковица
Актуални Новини

НА ВНИМАНИЕТО НА ДОПУСНАТИТЕ КАНДИДАТИ ЗА ПРОВЕЖДАНЕ КОНКУРСА ЗА ДЛЪЖНОСТТА „СЕКРЕТАР на МЕСТНАТА КОМИСИЯ ЗА БОРБА С ПРОТИВООБЩЕСТВЕНИ ПРОЯВИ НА МАЛОЛЕТНИ И НЕПЪЛНОЛЕТНИ“

НА ВНИМАНИЕТО НА ДОПУСНАТИТЕ КАНДИДАТИ ЗА ПРОВЕЖДАНЕ НА ВТОРИ ЕТАП НА КОНКУРСА ЗА ДЛЪЖНОСТТА: „СЕКРЕТАР на МЕСТНАТА КОМИСИЯ ЗА БОРБА

ВИЖТЕ ОЩЕ »
Лого Община Берковица
Актуални Новини

СПИСЪК НА МАТЕРИАЛИТЕ, КОИТО ЩЕ СЕ РАЗГЛЕЖДАТ В КОМИСИИТЕ И НА СЕСИЯ НА ОбС – БЕРКОВИЦА НА 27.01.2023 г.

КОМИСИЯ ПО ИКОНОМИКА, ПРИВАТИЗАЦИЯ И ИНВЕСТИЦИОННА ПОЛИТИКА25 януари 2023 г. (сряда) – 14:00 часа 1.Докладна РД-92-00-2272 относно приемане на годишен

ВИЖТЕ ОЩЕ »
ПОПУЛЯРНИ ЕТИКЕТИ
covid-19 (28) Бюджет (7) Кмет на Община Берковица (12) ЛПГ (7) Образование (35) Община Берковица (260) Общинска администрация-Берковица (23) Общински съвет-Берковица (18) Обява (7) Природни забележителности (20) СУТ (17) административни услуги (13) берковица (10) берковската духова музика (5) детска градина (6) детски градини (6) дневен ред (5) докладна (4) екологична оценка (4) енергийна ефективност (5) заповед (7) заповеди на кмета (23) информационна среща (4) кмет берковица (6) кмет община берковица (5) конкурс (8) културни забележителности (16) общинска администрация (54) общински съвет - берковица (6) обява община берковица (4) обявление (47) основни училища (5) отдел строителство (4) поздравителен адрес (18) приложно колоездене (4) програми (6) проект (9) противоепидемични мерки (27) редовна сесия (6) счетоводна политика (5) съветници (8) съобщение (7) транспорт (4) туризъм (31) услуги (13)
QR Code

ПОСЛЕДНИ НОВИНИ - АКТУАЛНО

Отчет на кмета
Актуални Новини

ОТЧЕТ ЗА ИЗПЪЛНЕНИЕ НА МАНДАТНАТА ПРОГРАМА НА КМЕТА НА ОБЩИНА БЕРКОВИЦА ЗА 2022 ГОДИНА

Уважаеми г-н председател,Уважаеми общински съветници,Уважаеми съграждани, Преди четири години приех предизвикателството да бъда кмет на Община Берковица, водена от убеждението,

ВИЖТЕ ОЩЕ »

Запишете се за нашия Е-Бюлетин

Newsletter - Община Берковица

Имате Въпроси?
С радост ще Ви отговорим!

Facebook Twitter Email Pinterest linkedin WhatsApp WhatsApp Telegram Viber
Този уебсайт използва бисквитки за подобряване на посетителското преживяване. Използвайки уебсайта Вие се съгласявате с тяхното приложение в законовите рамки.