Актуални Новини

МАГИЧНИЯТ СЕВЕРОЗАПАД ПОСЕТИ ТРОЯН

13775838_492114240982409_8658176991469972086_nНа 14 юли, четвъртък, в Музея на занаятите  в Троян бе открита изложбата „Магичният Северозапад – керамика от Берковския край”

ИЗЛОЖБАТА „Магичният Северозапад – керамика от Берковския край” е съвместна проява на Музеен комплекс – Берковица и Музея на занаятите в Троян. Нейната цел е да представи съхранените традициите на Берковския край в производството на керамика, както  и да представи различни аспекти от материалната култура на региона.

В МАЛКИЯ планински градец, сгушен в полите на Западна Стара планина, освен с грънчарство, мъжете се занимавали и с дърводобив и дървообработване. Тук цъфтели и занаятите  бубарство, бакърджийство, златарство, коларо- железарство. Разцветът на грънчарството е през 19-ти и началото на 20. век. Броят на грънчарските работилници е бил между 50-60. Типичните за берковското грънчарство форми от трапезната керамика и предмети за бита били: стомни, паници, гърнета, ръкатки, вази. Занаятът се е практикувал семейно, от мъжете на цялото семейство. Бащата или най-старият брат е бил майстор, точар и пещар.

ИЗЛОЖБАТА представи,  както някои  технологични тайни на берковските майстори – като изработване на големи съдове и т. нар. „дяволска кана”, така и целия колорит на украсата на съдовете –  жълти и зелени с проста ангобна украса, с орнаменти от стилизирани растителни и геометрични мотиви,  които прави  самият майстор.

СЪВМЕСТНАТА изложбата на двете музейни институции е израз на почитта към изкуството на майсторите грънчари от Берковица, създали и оставили ни това безценно културно наследство. Усещане за тази наша българска земя ще ни даде и словото на мъдреца Йордан Радичков: „В небето над селцата на българския Северозапад преминава големият Аристотелев път за прелет на птиците. Уморени кацат ятата в топлиците за почивка и да си набавят храна. Добре дошли на българска земя! Тя е „малка по територия, но сърцето на българина е голямо и в него винаги има място за изпратения от Бога човек“. Или за щъркел…”. / http://www.troyan21.com/