Актуални Новини

МАКЕТИ НА КЪЩА-МУЗЕЙ „ИВАН ВАЗОВ“ И КЛИСУРСКИ МАНАСТИР ЩЕ БЪДАТ ПРЕДСТАВЕНИ НА ИЗЛОЖБА В МОНТАНА

Къща-музей „Иван Вазов“ и Клисурски манастир ще бъдат представени на изложба в Монтана с макети на известни сгради. Композицията ще бъде поставена във фоайето на драматичен театър „Драгомир Асенов“ в Монтана и ще бъде открита на 5 януари т.г. В рамките на изложбата ще бъдат представени сгради, намиращи се от двете страни на река Дунав в България и Румъния.

Композицията е наречена „Дунав, река с много история“. Тя е с дължина 18 метра, широчина 4 метра и включва 45 фигури на значими културно-исторически обекти в българските области Видин, Монтана, Плевен, Велико Търново, Русе и Силистра и в румънските области от Турно Северин до Гюргево. Всеки от макетите има собствено осветление и собствено озвучаване със слушалки.

На уникалната изложба ще може да се видят още макети на крепостта „Баба Вида“ във Видин, на джамията „Осман Пазвантоглу“ във Видин, на църквата „Св. св. Кирил и Методий“ в Монтана, на парахода „Радецки“, с който Христо Ботев и неговите четници слизат на българския бряг на Дунав, на национален парк „Христо Ботев“ и на връх Околчица в Стара планина над Враца,  на църквата „Свети Софроний Врачански“ във Враца и т.н.