Актуални Новини, Новини, Община Берковица

МАРБЪЛ ПРОЕКТ И КМЕТЪТ РАДОСЛАВ НАЙДЕНОВ – РЪКА ЗА РЪКА В ПОЛЗА НА СОЦИАЛНИТЕ УСЛУГИ

Днес кметът на Община Берковица г-н Радослав Найденов посрещна английските приятели на града от „Марбъл проект“, които почти 20 години развиват благотворителната си дейност тук. Проектът има и берковски екип, който координира и подпомага дейността им.
В момента тримата представители на Марбъл са на кратка работна визита. Една от основните им цели е да съставят план за следващи проекти до края на тази и следващата година.
Кметът ги приветства с „добре дошли“ и сподели, че ръководството на Община Берковица е трогнато от тяхното посещение и всеки път се радва на гостуването им. Г-н Найденов изрази благодарността към дарителите за помощта им за преодоляване на щетите от наводненията през юни 2023 г. в размер на 10 хил. лв. за едни от най-засегнатите райони в Общината.
Кметът подчерта на английските гости факта, че вече социалните услуги имат добър делегиран бюджет и като цяло тенденцията е към прогрес на институциите, и подкрепата ще е по-скоро за основни продукти и по- добър социален статус.
Кметът Радослав Найденов ги попита за проблемите, които те виждат в общината и по какъв начин ръководството може да ги реши. В хода на разговорите стана ясно, че социалните заведения имат проблем с ограничения бюджет за храна и тук помощта на благотворителните организации ще е много необходимо.
Отново остава надеждата, че разгласявайки това, което прави Марбъл в Община Берковица ще накара все повече хора да отворят сърцата си за дарителство. Следващата цел, която си е поставил кметът Радослав Найденов е подобряване на публично- частното партньорство и работа в тази насока. Английските гости благодариха на общинското ръководство, че им подава ръка за съвместна работа и включва общината в техните инициативи. Дарителите получиха отново уверението, че имат пълното съдействие на общината за осъществяването на всички прояви. На територията на община Берковица има няколко социални заведения и подкрепата на благотворителната организация е от изключителна полза.
В програмата на тяхната визита бе включено посещение на социалните домове в гр. Берковица и този в с. Бистрилица.