Актуални Новини

МИЛАН МИЛАНОВ – РЕВОЛЮЦИЯТА НА 85 ГОДИНИ

85-годишнината на Милан Миланов – Революцията  бе чествана с подобаваща тържественост в Художествената галерия в Берковица, където бе уредена изложба от фотографии, отразяващи творческите дела на юбиляра. Живият символ на града под Ком получи десетки поздравителни адреси, много цветя и подаръци. Сред гостите на празника бяха Негово Високо преподобие Архимандрит Антим – протосингел на Видински митрополит,народни представители, инж. Юлиян Иванов, председател на ОбС –Берковица, Зам. кметът Радослав Найденов, хора на изкуството, съратници и съподвижници от цялата област.

„Всеотдайната Ви и разностранна дейност, както и приноса Ви в историята на Берковица са признати в страната. Убедени сме, че ще продължите със същия устрем и занапред  дейността си и ще бъдете вдъхновяващ пример за още много берковчани, за които полето на Вашата дейност също е призвание !“  са думите, с които кметът на Община Берковица се обърна в поздравителния адрес към Милан Миланов. Революцията получи от общинското ръководство икона с лика на Богородица, пазителката на Берковица.

Човек–епоха, чешит, луда глава, божие зърно, закъснял богомил, възрожденец, историк, писател-краевед, издател, общественик – това са само част от определенията за славния юбиляр, родом от с. Ягодово, Берковско. Но всички го знаят като Революцията, родолюбец, краевед и будител. В началото е читалищен организатор. Възобновявал е читалища, библиотеки и е организирал мадежки бригади.

 

Като организационен работник в Околийския народен съвет – Берковица, в Окръжния съвет – Монтана и в Общинския народен съвет – Берковица е разработвал програми за туристическото, творческото и културното им развитие. Грижел се е също за развитието на читалищата, събирал и дарявал книги за библиотеките, за изграждане на музеите и пр.

От 1963 до 1991 г. създава музеите и художествените галерии в Берковица, Монтана и Чипровци – като директор на същите, както и на музейни сбирки във Вършец, Г. Дамяново и др. Две години е работил и като главен уредник в Националния исторически музей в София до откриването му в Палатата. В продължение на 12 години, извършвал теренни проучвания и геодезическо заснемане на близо 100 крепости, укрепени селища и някои могили в Северозападна България. Реализирал три цветни документални пълнометражни филма: „Земя и памет”; „Берковския край”; „Лопушанското поречие на Огоста” и десетки диафилми. През последните 30 години работи по възраждането на трите манастира – Клисурския манастир,  Чипровския манастир и Лопушанския манастир.

Милан Миланов е председател на  „Берковско родолюбиво общество”. Издал е 316 бр. в. „Северозападен Балкан”,  27 книги, пътеводители и албуми, няколко от други автори  и 25 цветни дипляни за селища, личности и др.Носител е на орден „Кирил и Методий”-I-ва степен.

Революцията продължава, обеща  юбилярът. Той ще бъде сред почетните гости на тържеството за рождения ден на Видинския Митрополит Дометиан.