АКТУАЛНО

МИНИСТЕРСТВО НА ВЪТРЕШНИТЕ РАБОТИ – РАЙОННА СЛУЖБА „ПОЖАРНА БЕЗОПАСНОСТ И ЗАЩИТА НА НАСЕЛЕНИЕТО” БЕРКОВИЦА

При възникване на пожар в жилищна или обществена сграда, най-важното нещо е евакуацията на пребиваващите в нея. За целта е необходимо предварително да бъдат създадени условия за успешна евакуация. Тези условия се създават чрез мероприятия, които се постигат още при планирането, построяването и преустройството на сградите, но също така и при тяхната експлоатация. Такива мерки са: осигуряване на необходимата ширина и височиняа на евакуационните пътища и изходи – коридори, стълбища и врати; недопускане наличието на горими облицовки и материали на тези места; свободно отваряеми по посока на евакуацията врати с монтирани на тях брави тип „антипаник”; отстраняване предмети и конструктивни елементи, препятстващи свободната евакуация; поставяне на схеми за евакуация, знаци указващи пътищата и изходите и евакуационно осветление.

За съжаление, при експлоатиране на сградите, често недобросъвестни ползватели си позволяват да премахват или променят някои от характеристиките на пътищата за евакуация. При екстремна ситуация това би затруднило или възпрепятствало евакуирането на хората. Много  често на стълбищните площадки,в коридорите и фоайетата се поставят различни материали или оборудване, които стесняват евакуационния път. И ако при нормална обстановка тези материали се забелязват и лесно могат да се заобиколят, то при задимена среда или липса на осветеност, когато се евакуираме, складираните в стълбищата и коридорите материали не се забелязват и могат да станат причина за наранявания и възпрепятстване напускането на сградата. Освен това, ако са налице складирани горими материали или оборудване, същите при горенето си допълнително повишават задимяването и могат да бъдат основна пречка за провеждането на успешна евакуация. Също така, складираните в стълбища и коридори материали, са пречка и за спасителните действия на пожарникарите.

В жилищните сгради правомощията на пожарникарите са ограничени. Това налага съвестното добросъвестно спазване от гражданите на гореспоменатите мерки. Тези мероприятия биха осигурили нормалното протичане на евакуация при необходимост.

За осигуряване на оптимални условия за евакуация от сградите, от Районна служба „Пожарна безопасност и защита на населението” – Берковица, призоваваме всички граждани да премахнат складирани от тях материали от стълбищата и/или да не допускат поставянето им на тези места; да не допускат повреждане на съществуващи изправни вътрешни пожарни кранове и други противопожарни съоръжения; да не допускат монтиране на допълнителни прегради по пътищата за евакуация. Напомняме, че ползването на общите части на сградите става съгласно определения ред в „ЗАКОН ЗА УПРАВЛЕНИЕ НА ЕТАЖНАТА СОБСТВЕНОСТ” в сила от 01.05.2009 г., при съгласието на всички съсобственици.

 

22.11.2012г.                                   Началник РСПБЗН: ______________

гр.Берковица                                                                    /инж. И.Манков/

 

 

 

Share on facebook
Facebook
Share on twitter
Twitter
Share on linkedin
LinkedIn
Share on google
Google+
Share on pinterest
Pinterest
Share on whatsapp
WhatsApp
Share on telegram
Telegram
Share on email
Email

МОЖЕ БИ ВИ ИНТЕРЕСУВА И :

Актуални Новини

МБАЛ-БЕРКОВИЦА ПОЛУЧИ НОВО МЕДИЦИНСКО ОБОРУДВАНЕ ОТ МИНИСТЕРСТВОТО НА ЗДРАВЕОПАЗВАНЕТО

В последните дни на м. декември Министерството на здравеопазването предостави на МБАЛ-Берковица нова медицинска апаратура и оборудване от най-висок клас.

ВИЖТЕ ОЩЕ »
ПОПУЛЯРНИ ЕТИКЕТИ
covid-19 (28) Кмет на Община Берковица (71) Къща музей "Иван Вазов" (12) МБАЛ БЕРКОВИЦА (12) МИГ Берковица и Годеч (31) НЧ "Иван Вазов - 1872" (20) ОП Региони в растеж (18) Образование (41) Община Берковица (709) Общинска администрация-Берковица (106) Общински съвет-Берковица (46) Обява (43) Природни забележителности (21) Проект енергийна ефективност (12) СУТ (17) административни услуги (13) берковица (20) вик берковица (27) град Берковица (35) дневен ред (21) заповед (16) заповеди на кмета (23) избори (19) изложба (13) кмет община берковица (22) конкурс (13) културни забележителности (17) музеен комплекс - Берковица (31) общинска администрация (56) обява община берковица (13) обявление (93) обявление отдел СУТ (42) отдел строителство (23) подробен устройствен план (16) поздравителен адрес (28) проект (15) противоепидемични мерки (27) редовна сесия (17) социални дейности (14) социални услуги (15) спорт (12) съобщение (20) туризъм (32) уведомление (17) услуги (13)
QR Code

ПОСЛЕДНИ НОВИНИ - АКТУАЛНО

Запишете се за нашия Е-Бюлетин

Newsletter - Община Берковица

Имате Въпроси?
С радост ще Ви отговорим!

Facebook Twitter Email Pinterest linkedin WhatsApp WhatsApp Telegram Viber
Този уебсайт използва бисквитки за подобряване на посетителското преживяване. Използвайки уебсайта Вие се съгласявате с тяхното приложение в законовите рамки.