Актуални Новини

МИНИСТЕРСТВО НА ВЪТРЕШНИТЕ РАБОТИ

Регионална дирекция  “Пожарна безопасност и защита на  населението” –  Монтана

Рег. № 100100-583

03.07.2017 г.

ДО   кметовете на общини в Област Монтана

УВАЖАЕМИ госпожи/господа кметове,

Във връзка с постъпилата в НОЦ на ГДПБЗН-МВР прогноза за времето на 03.07.2017 г. се очакват опасни метеорологични явления с „Жълт код“ за по-голямата част от страната и „Оранжев код“ за северозападна и северна централна България, където се очакват значителни валежи от дъжд, силна гръмотевична активност и градушки, има вероятност за рязко повишаване на речните нива и внезапни наводнения.

Прогноза за времето на 03 юли 2017 г. от НИМХ-БАН:

През следващото денонощие през страната, от запад на изток, ще премине студен атмосферен фронт. Ще се развива мощна купесто-дъждовна облачност и на много места ще има интензивни валежи, придружени със силни гръмотевични бури и градушки. Значителни количества ще има в Северозападна и Централна България, привечер и в Източна. Ще духа умерен, временно силен северозападен вятър, с който ще нахлува хладен въздух. В източните райони вятърът все още ще е от североизток, но привечер и там ще се ориентира от северозапад. Температурите ще се понижат значително и максималните ще са предимно между 19° и 24°, по-високи ще останат в Източна България и в местата с повече слънчеви часове. През нощта срещу вторник валежите ще продължат главно в централните и източните райони от страната.

Атмосферното налягане е по-ниско от средното за юли, вечерта ще започне да се повишава.

Над планините ще се развива мощна купеста и купесто-дъждовна облачност и на много места ще има интензивни валежи, придружени със силни гръмотевични бури и градушки. В отделни райони количествата на валежа ще са значителни. Ще духа силен, временно бурен северозападен вятър, само по най-високите върхове преди обяд ще е южен. Температурите значително ще се понижат и максималната на височина 1200 метра ще е около 16°, на 2000 метра – около 11°.

Преди обяд над Черноморието ще бъде предимно слънчево. След пладне се развива купесто-дъждовна облачност. Привечер ще има валежи от дъжд, временно интензивни и придружени с гръмотевици. В отделни райони количествата на валежа ще са значителни. Възможни са и градушки. Ще духа умерен временно силен вятър от североизток, който по-късно ще се ориентира от северозапад. Максимални температури на въздуха: 26°-27°. Температурата на морската вода е 25°-27°, северно от нос Калиакра – 16°-18°. Вълнението на морето ще е около 3 бала.

1

 

 

 

 

 

Съгласно приложената карти и описания за 03.06.2017 г се очакват опасни метеорологични явления с „Жълт код“ за по-голямата част от страната и „Оранжев код“ за северозападна и северна централна България, където се очакват обилни валежи и гръмотевична активност.

 

Предвид гореизложеното е необходимо:

При възникване на извънредни ситуации създаващи непосредствена заплаха за населението, инфраструктурата и околната среда от образуване на повишен воден отток в речните корита ни информирайте незабавно в  Оперативния център към РДПБЗН – Монтана чрез:

  • тел. 096/396 464;
  • тел. и факс 096/301 606;

 

ДИРЕКТОР:

КОМИСАР    (Венцислав Райков)