Актуални Новини

МИНИСТЪР ПРЕДСЕДАТЕЛЯТ БОЙКО БОРИСОВ ОТКРИ ПРЕЧИСТВАТЕЛНА СТАНЦИЯ И СТАДИОН В ОБЩИНА БЕРКОВИЦА

IMG_2940Министър председателят на Република България Бойко Борисов гостува в Берковица за празника на града – Рождество Богородично, където официално откри пречиствателна станция и алпийско водохващане в село Бързия и Градския стадион в Берковица.

IMG_2951Сред официалните гости на събитието бяха Ивелина Василева – Министър на околната среда и водите, Румен Порожанов – Изпълнителен директор на ДФ „Земеделие“ РА, народният представител Десислава Атанасова, Ивайло Петров – Областен управител, жители и представители на институции. Кметът на Община Берковица г-жа Димитранка Каменова приветства всички присъстващи на двете събития, подчерта значимостта на двата обекта, а на стадиона в Берковица поднесе като подарък на премиера ръчно изработена икона на Богородица.

IMG_29565, 7 млн. лева са вложени за пречиствателното съоръжение и водопровода по Програмата за развитие на селските райони. Общата им дължина е 10, 419 км. Пречиствателната станция работи по следната схема: монтирани са два пясъчни филтри, съдържащи по 30 куб. м. кварцов пясък с непрекъснато действие и инжектиране на хлор, разтвор от натриева основа, алуминиев сулфат и натриев хипохлорид. Инжектирането става автоматично с мембранни дозаторни помпи. Изграден е нов водопровод, който да замени съществуващ довеждащ водопровод, изпълнен от етернитови тръби. Фирмата изпълнител е обединение “Геостройтехмин”, гр. София. Целта на проекта е подобряване условията за живот в Община IMG_2935Берковица, чрез подобряване на достъпа до качествена водоснабдителна и канализационна инфраструктура.

В градския стадион в Берковица са вложени 1,6 млн. лева от Програмата за трансгранично сътрудничество. По проекта е направена реконструкция на стадиона, основен ремонт на двете сгради-саниране, покрив и настилка, рехабилитация на трибуната за зрители на голямото игрище, писта за бягане с каучуково покритие, ремонт на ролбан, засипване на стария басейн и направа на тенис-корт и игрище за мини футбол и комбинирано игрище за волейбол и баскетбол.Фирмата изпълнител на строително-ремонтните дейности е „Консорциум за инженеринг, проектиране и изграждане“ ДЗЗД.

На официалните церемонии по откриването премиера бе поздравен от Никол Иванова и Евгения –Александра Стоянова от вокална група „Лачени обувки“ , гр. Берковица и Детски танцов състав към Народно читалище „Иван Вазов-1911“, с. Бързия, децата от ЦДГ „Звънче“ с ръководител Наташа Христова и клуб по приложно колоездене гр. Берковица.

Преди да се включи в празника на Берковица министър председателят разгледа школата за обучение на кучета в града, а по-късно замина да открие нов водопровод и в село Копиловци.